Moa Svan med Nilla Fischer under Algarve Cup som hon nu summerar. I april är det dags för VM-kval.

Seger, Fischer och landslaget i närbild med Moa Svan

2014-03-13 | Bella Frank padlock

SPORT

Algarve Cup är över för den här gången. Men utöver alla nyhetsrapporter som Moa Svan har gjort tillsammans med fotograf Maria Åkesson har de också gjort flera långa intervjuer som går att se på Moa Svan med gäster på Youtube. Se öppenhjärtiga intervjuer med bland andra Caroline Seger, Nilla Fischer och andra svenska landslagsstjärnor.

Här hittar du alla videointervjuer som Moa Svan gjort med fotograf Maria Åkesson för Moa Svan med gäster under Algarve Cup.

Första delen i intervjun med Caroline Seger, andra delen, och tredje och sista delen.

Intervju med svenska mittbacken som spelar i världens högst rankade lag, Nilla Fischer.

Olivia Schough gillar countrypop, men Melodifestivalen funkar också. Hör henne berätta om hur hon använder musiken i uppvärmning inför matcherna.

Kosovare Asllani berättade om känslan på träningen och om uppladdning inför mötet med Island i matchen om bronset.

Moa Svan i möte med Lotta Schelin och Nilla Fischer, efter förlusten mot Japan som kostade Sverige en finalplats.

Förbundskapten Pia Sundhage berättade för Moa Svan om att hon uppmuntrade spelarna att tänka ”vad härligt att spela mot världsmästarna”.

– Min karriär har varit så spikrak och alltid gått så lätt, så när jag har fått kritik så har det inte varit så lätt.

Det säger Caroline Seger, lagkapten i landslaget, till Moa Svan på den soliga Algarvekusten i Portugal när de pratar fotboll, skicklighet, Gaygalan och ledaregenskaper.

– Mycket var på grund av mig själv när jag kom upp i landslaget.

Hon berättar också om hur mediebilden av en som framgångsrik och ung fotbollsspelare kan i det närmaste permanentas i ett tidigt skede i karriären. När hon först kom med i landslaget pratade hon om sig själv en del och om sina prestationer inför mästerskap vilket både satte press på henne att prestera, men också fick något av en stämpel som ”kaxig”. Visst vågar hon säga vad hon tycker, förklarar Caroline Seger, men hon har också blivit mer erfaren nu som 28-åring.

– Kaxig på så sätt när jag går ut på plan, att vi ska vinna. Men inte kaxig på ett drygt sätt. Jag har förändrats mycket som person, det är åldern och erfarenhet.


Mästarmöte. Lagkaptenen Caroline Seger och programledaren Moa Svan. Fotograf: Maria Åkesson.

Caroline Seger har varit lagkapten i landslaget sedan 2009 och Moa Svan ber henne berätta om sin ledarroll:

Vad är hemligheten?

– Jag tror för att vara en bra ledare, eller som jag är som person, handlar det mycket om att vara ett gott exempel på hur man är på plan, att man ser och hör alla. Att man har en ömsesidig respekt, respekt får man för att man är bra som person men också för att man är bra fotbollsspelare. Nu har jag också varit i landslaget i många år som gör att man skaffar sig den statusen, säger hon.

På QX gaygala delade Caroline Seger också ut pris tillsammans med Nour el-Refai, en annan form av strålkastarljus. Trots viss nervositet berättar hon att hon gillar att stå längst fram. Men också i den situationen sitter lagkaptensegenskaperna i.

– På Gaygalan coachade du ju mig och sa till mig ”var inte så nervös” och ”slappna av”, säger Moa Svan i den tredje och sista delen av intervjun.

– Kunde du slappna av då, frågar Caroline Seger.

– Jo, men det hjälpte lite, jag tänkte att det var omtänksamt av dig att du såg det, och då tänkte jag också att nu fattar jag varför du är lagkapten, säger Svan till Seger:

- Ja, tack så mycket.


Nilla Fischer spelar i världens högst rankade klubblag, Vlf Wolfsburg. Fotograf: Maria Åkesson.

Moa Svan har också talat med Nilla Fischer som spelar i världens bäst rankade klubblag, Vlf Wolfsburg, och i det svenska landslaget är hon given. Sedan en tid tillbaka har hon bytt position från mittfältare till mittback.

När du är inte är på plan säger din förbundskapten ”Ja när Nilla var på plan såg det bra ut”. Hade du kunnat tro det för fem år sedan?, frågar Moa Svan:

– Nej. Jag har alltid hoppats, eller jag har alltid siktat på, man vill alltid vara så bra man kan och jag har alltid strävat efter att vara den bästa i den position jag spelar i. Jag hade nog inte sett mig som en mittback för fem år sedan, eller på väg att bli en väldigt bra back, säger Nilla Fischer blygsamt – hon blev förra året vald till Årets back av sajten Damfotboll.coms läsare.

Tidigare i veckan, inför bronsmatchen mot Island, träffade Moa Svan också Kosovare Asllani, Lotta Schelin och Olivia Schough.

I tisdags efter träningen berättade Olivia Schough för Moa Svan att hon gillar att sjunga för att peppa både sig själv och laget. I intervjun tar både hon och Moa Svan ton och stämmer upp till Helena Paparizous senaste bidrag till Melodifestivalen, Survivor.


Fotbollssupport. Olivia Schough hyllades från läktaren. Fotograf: Maria Åkesson.

Kosovare Asllani, som varit skadad, varnade inför matchen mot Island att de kunde bli farliga.

– Det kändes bra och förhoppningsvis ska jag kunna spela i morgon, sade Kosovare Asllani då till Moa Svan.

Kosovare Asllani sade inför matchen, som Island vann med 2-1, att Sverige brukar spela bra mot Island men att inget är givet:

– De spelar med mycket stolthet så man ska aldrig underskatta dem.

– Vi ska försöka vårt eget spel, sade hon.

Vad betyder det för någon som inte kan fotboll, undrade Moa Svan:

– Att vi ska rulla boll och lita på vår förmåga. Vi har bytt spelsystem och vi måste fortsätta utnyttja Seger på hennes defensiva mittfältsposition, förklarade Kosovare Asllani bland annat.


Kosovare Asllani har varit skadad men var med på tisdagens träning. Fotograf: Maria Åkesson.

I måndags träffade Moa Svan också Lotta Schelin och Nilla Fischer efter den tunga förlusten mot världsmästarna Japan. Sverige tog ledningen i första halvlek, Japan kvitterade dock bara några minuter in i andra halvlek. Och i matchens slutminut gjorde Japan alltså det avgörande målet på en straff. Matchen slutade 1-2.

– Vi kunde ha spelat ännu bättre, men Japan är ju bra, säger Nilla Fischer.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: