Anders Thornberg, Säpo, Bengt Svenson, Rikspolisstyrelsen och Klas Friberg, Rikskriminalen, februari 2013.

"Polisen måste kunna garantera åsiktsfriheten"

2014-03-11 | Styrelsen för Front mot rasism och fascism padlock

OPINION

"Feminister, antirasister och demokratins försvarare måste under fredliga former kunna demonstrera för sina åsikter utan att riskera liv och lem på gator och torg." skriver den nybildade föreningen Front mot rasism och fascism och kräver tydligare ansvarstagande.

Front mot rasism och fascism är en nybildad förening och en snabbt växande grupp på Facebook med för över 7 100 medlemmar.

Det som hände när nynazisterna angrep den första demonstrationen i Kärrtorp var ingen seger för det antifascistiska våldet, det var ett nederlag för demokratin. Genom polisens agerande upprepades samma sak, när ett antal feminister blev angripna i Malmö natten till söndag. Polisen misslyckades med att ha kontroll över de nynazister som angrep de fredliga demonstranterna efter manifestationen. De nynazistiska angriparna kan knappast ha varit okända för Malmöpolisen.

 I efterhand resonerar polisen dessutom utifrån en "kålsuparteori", som om angripare och angripna var lika medskyldiga till överfallet.

Vi tar avstånd från det högerextrema våldet.

Samtidigt kräver vi ett tydligare ansvarstagande från polisens sida. Feminister, antirasister och demokratins försvarare måste under fredliga former kunna demonstrera för sina åsikter utan att riskera liv och lem på gator och torg. Polisen måste kunna garantera åsiktsfriheten och demonstrationsrätten, annars är vi farligt ute.

Första Kärrtorphändelsen var ett nederlag för demokratin. När det nu återigen har inträffat riskerar vi att ungdomar i Sverige vänder sig mot demokratins former för protester och själva tar till våld i stället för fredliga övertygelsemetoder. Den utvecklingen vill vi inte se, den tjänar bara de högerextrema krafterna på.

Styrelsen för Front mot rasism och fascism: Peter Larsson, Crister Enander, Boel Schenlaer, Sam Carlquist, Gun-Britt Karlsson, Ingela Tariq, Sven-Ove Svensson

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: