Susan Varli lägger av med fotbollen på grund av likformighet och råd om att söka sig till det turkiska landslaget.

”Svensk damfotboll ligger flera decennier efter”

2014-03-07 | FemPers padlock

SPORT

Den svenska fotbollstalangen Susan Varli slutar spela. Detta efter att hennes spelstil inte accepterats i vare sig landslag eller klubblag, och efter att en förbundskapten ska ha rekommenderat henne att söka sig till det turkiska landslaget med motiveringen att hennes mentalitet inte är svensk.

Den svenska fotbollstalangen Susan Varli meddelade nyligen att hon slutar med fotbollen helt. Susan Varli har varit en lovande spelare som i sin U23-debut i oktober 2012 gjorde Sveriges två mål i matchen. Till Länstidningen i Södertälje säger hon att hon tog beslutet på grund av att hon anser att den svenska damfotbollen är för likformad och inte tillåter individuella spelare, samt att hon själv drabbats av rasism.

Trots den framgångsrika debuten i U23-landslaget blev hon bara kallad som reserv i de följande matcherna. Besviken talade hon då med den nya förbundskaptenen Calle Barrling som ska ha föreslagit henne att söka en landslagsplats i Turkiet. Då hon svarade honom med att förklara att hon ju är född i Sverige, är svensk, och inte ens talar turkiska ska Barrling ha sagt till henne att hon inte är ”som oss tråkiga svenskar, du har en annan mentalitet än oss”.

– Jag grät efter det där samtalet. Att få höra något sånt från en förbundskapten, säger hon till Länstidningen.

Då Länstidningen söker Calle Barrling för en kommentar hänvisar han först till Lilie Persson, hans företrädare, vill inte tala om Susan Varli, men då han får höra hennes anklagelser säger han att Länstidningens journalist inte ska skriva om det. På frågan om det stämmer dementerar han att han skulle sagt så:

– Naturligtvis inte. Det är ju uppenbart att du inte känner mig och vad jag står för.

Även till Sportbladet dementerar Calle Barrling att han skulle ha rekommenderat Susan Varli att söka sig till det turkiska landslaget.

I veckan skrev Susan Varli också en debattartikel på SVT Debatt. I den beskriver hon en fotbollsvärld som avkräver alla spelare ”samma mentalitet” inte är en värld för henne. Trots att hon är stolt för sina insatser på fotbollsplanen är hon starkt kritisk till agerandet inom svensk damfotboll på såväl landslagsnivå som på klubbnivå.

– Däremot anser jag att det är fel att krossa en ungdomsdröm med beskedet att man inte passar in för att man råkar ha föräldrar födda i ett annat land, skriver hon på Svt Debatt.

– Damfotbollen ligger flera decennier efter andra sporter. I herrfotbollen hyllar vi Zlatan Ibrahimovic för att han är just Zlatan. Han vågar vara sig själv och sticker mer än gärna ut på sitt sätt. Dessvärre fungerar det inte på samma sätt i svensk damfotboll. Har man en annan mentalitet så kan det anses vara något negativt istället. Detsamma gäller vinnarskallar. Det ska inte vara ett hinder om man vill vinna och lyckas med sin karriär.

Susan Varli började sin karriär i Assyriska och Södertälje FF, och har senare spelat i AIK, Djurgården och Hammarby.

Hon förklarar att skälet att hon nu går ut med sin kritik inte syftar till att svartmåla vare sig förbundskaptenen eller Svenska Fotbollförbundet utan för att sätta fokus på ett problem som inte bara drabbar henne.

–Jag ser fram emot ett svenskt damlandslag med oliktänkande karaktärer, där svenska tjejer med utländsk bakgrund obehindrat välkomnas in i fotbollsfamiljen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: