Obligatorisk introduktion till en av Riot-grrrls förgrundsfigurer

2014-03-07 | Victoria Machmudov padlock

KULTUR

Regissören Sini Andersons långfilmsdebut följer den radikalfeministiska aktivisten och punkikonen Kathleen Hanna från tidiga minnen av en sadistisk mamma till det första tillkännagivandet av varför hon drog sig tillbaka från musiken och slutade att uppträda år 2005. Victoria Machmudov har sett The Punk Singer

The Punk Singer är en stärkande biografi som kastar ljus över vad som händer när en kvinna tar plats och vägrar tystas ned i en mansdominerad bransch. Kathleen Hanna började som spoken word-poet i Olympia, Washington, men blev i slutet av 80-talet tillsagd att vända sig till musiken och starta ett band om hon verkligen ville nå ut med budskapen i sina texter.

Med Kathleen Hanna föddes punkiga Bikini Kill, elektroclashens Le Tigre och senare The Julie Ruin som attackerade sexism, våldtäkt och andra patriarkala maktmedel. Frontfiguren var även inflytelserik inom Riot Grrrl-rörelsen och blev en del av tredje vågens feminister. Tillsammans med arkivmaterial tas vi med på en omfattande resa genom en människas liv. Här får Hanna själv ge sin syn på hur media vinklar saker som är tagna ur sitt sammanhang, berätta om hat och de våldsamma bråk som ägt rum på spelningar och komma ut med avslöjanden om tiden när kroppen började säga ifrån.

Hur går det ihop att ha jobbat som strippa och samtidigt anse sig vara feminist? Hanna jämför det med att vara vegetarian och samtidigt jobba på McDonald's och trycker på en tendens inom vissa områden av feminismen som lätt stänger ute de som inte anses passar in. Hanna övade till sig en lite blåst Valley Girl-dialekt för att visa att alla bör tas på allvar oavsett vad. Sådana interna experiment gör henne intressant på flera plan. På så sätt är ”The Punk Singer” lite av en motreaktion till alla som säger till andra hur de ska bete sig eller vara.

Intervjuerna består nästan uteslutande av kvinnor vilket ska ha varit ett specifikt önskemål från Hannas sida och det är skönt att för en gångs skull skonas från all manlig expertis. I enlighet med önskemålet är det kvinnors sanning som kommer fram och de får möjlighet att definiera sig själva som musiker.

Bandmedlemmar, skribenter och musiker som Kim Gordon från Sonic Youth, Joan Jett från The Runaways och Carrie Brownstein från Sleater-Kinney och Wild Flag medverkar. The Punk Singer är en inspirerande musikdokumentär och obligatorisk som introduktion till den normbrytande artistens skrikiga girl power-manifest och får helt klart en godkänd stämpel efter bechdeltest!

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: