Marissa Alexander från Jacksonville i Florida sitter i husarrest i väntan på nästa rättegång som ska hållas i sommar.

Marissa Alexander riskerar livstidsstraff för självförsvar

2014-03-07 | Bella Frank padlock

UTRIKES

Trebarnsmamman Marissa Alexander som i Florida, USA, avlossade ett skott i sitt kök i försvar mot den man som misshandlat och hotat henne till livet riskerar nu 60 års fängelse. Åklagaren i hennes fall, Angela Corey, är samma person som tidigare drivit mål mot George Zimmerman och Michael Dunn, som friades efter att ha skjutit två svarta tonåringar till döds.

Fakta:

2009: Marissa Alexander får ut ett domstolsförläggande mot sin man Rico Gray efter att han misshandlat henne.


2010: Marissa Alexander som nu är separerad från sin man föder sitt tredje barn. Bara nio dagar senare hotas hon till livet av Rico Gray och lyckas i ett senare skede hämta sin pistol och avfyrar ett varningsskott.


2011: Rätten anser inte att ”stand your ground”-lagen, som är en utökad rätt till självförsvar, är tillämplig i fallet.


2012: I maj döms Marissa Alexander till 20 års fängelse.


2013: I juli frias George Zimmerman som förföljde och sköt den svarta tonåringen Trayvon Martin till döds. Under rättegången förklarade domaren att Zimmerman enligt ”stand your ground”-lagen inte var tvungen att dra sig tillbaka från platsen om han kände sig hotad utan att han enligt lagen hade rätt att stanna kvar och om nöden så krävde, använda sig av dödligt våld.


2013: I september häver en högre instans domen mot Marissa Alexander med motiveringen att domaren i den första rättegången inte klargjort vad som gäller enligt ”stand your ground”-lagen. I november släpps hon mot en borgenssumma på 200 000 dollar och befinner sig nu i husarrest med elektronisk fotboja.


2014: Åklagaren Angela Corey gör klart att om hon döms kommer Marissa Alexaner riskera 60 års fängelse. Rättegång är planerad till den 28 juli i år.

Marissa Alexander dömdes av en domstol i Florida 2012 till 20 års fängelse för tre fall av grov misshandel med ett dödligt vapen, det vill säga tre 20-årsstraff som skulle avtjänas samtidigt. Detta eftersom åklagarsidan menade att skottet hade kunnat träffa hennes man eller hans två barn som var i närheten. Marissa Alexanders fall står i bjärt kontrast till andra uppmärksammade mål i Florida. Trots att ingen skadades riskerar hon nu alltså vad som i princip är ett livstidsstraff, medan andra mål där tonårspojkar skjutits till döds lett till friande domar.

Det var för ett par veckor sedan det blev känt att åklagaren i den nya rättegången som ska hållas i sommar, Angela Corey, kommer att driva att straffet ska avtjänas efter varandra. Det vill säga ett straff på sammanlagt 60 år för Marissa Alexanders varningsskott. Detta för något som handlar om en misshandlad kvinnas självförsvar sade Sumayya Fire, en av företrädarna för stödorganisationen Free Marissa Now, i en reaktion: ”Detta borde orsaka kalla kårar hos alla i landet som anser att kvinnor som attackeras har rätt att försvara sig. Alla som anser att våld i nära relationer är en orättvisa borde vara djupt skakade av Corey's grovt felaktiga åtal mot Marissa Alexander och borde förespråka att hon släpps fri”, sade hon.

Flera från Free Marissa Now och andra kritiker menar att Angela Corey använder sig av åtalet mot Marissa Alexander för att skyla över tidigare misslyckanden, som då hon inte lyckades få fällande domar i de uppmärksammade målen då de svarta tonåringarna Trayvon Martin och Jordan Davis sköts till döds. I stället friades George Zimmerman och Michael Dunn med hjälp av Floridas utökade självförsvarslag ”stand your ground”, en lag som alltså inte har tillåtits i Marissa Alexanders fall.


Hade hotat henne till livet

Det var i augusti 2010 som hon avlossade skottet mot sin man Rico Gray efter att han misshandlat och hotat att döda henne. Bara nio dagar innan händelsen hade hon fött sitt tredje barn och enligt hennes egen berättelse hade hon misshandlats av honom också under graviditeten. Hon berättar hur Rico Gray blev svartsjuk och aggressiv då hon var på toaletten. ”Han slog mig, knuffade mig, tog stryptag och hindrade mig för att ta mig därifrån samtidigt som jag vädjade om att han skulle gå därifrån.”, skriver hon i ett inlägg på hemsidan Justice for Marissa.

Hon skriver att hon till slut lyckades ta sig från badrummet och flydde mot garaget, men dörren var låst. Då hon inte kunde komma ut garagedörren tog hon fram sitt vapen, som hon hade licens för ,och gick tillbaks in i huset för, som hon skriver, ta sig ut genom en annan utgång. Men då hon kom till köket var Rico Gray där och blockerade återigen hennes väg, samt hotade henne. Då fanns också två av mannens barn, hennes styvbarn, i närheten. Marissa Alexander hade 2009 fått ett domstolsföreläggande mot Rico Gray efter att han hade misshandlat henne, vilken han alltså bröt emot.

Hennes beskrivning av händelseförloppet stämmer väl överens med Rico Grays vittnesmål inför domstolsförhandlingarna. I det uppgav han hur han vid flera tillfällen i samband med och i direkt anslutning till att hon avlossade skottet hade hotat henne till livet, fysiskt hindrat henne från att ta sig därifrån, och att han tidigare misshandlat henne och fyra andra kvinnor han har barn med.


Svartsjuk och aggressiv

Rico Gray uppgav i vittnesmålet som alltså gavs innan rättegången inleddes att han blev aggressiv då han såg att Marissa Alexander hade skickat bilder på deras nyfödda barn till hennes ex-make. Han kallade henne ”bitch” och hora och sade att om ”inte han fick henne skulle inte heller någon annan få henne”. Rico Gray sade i vittnesmålet att hade det inte varit för att barnen var där hade han försökt ta pistolen ifrån henne. ”Jag vet inte vad som hade hänt. Om mina barn inte varit där hade jag antagligen burit hand mot henne”, säger han bland annat i vittnesmålet.

Marissa Alexander överklagade domen och det 20-åriga straffet från 2012, och vann i högre instans 2013. Hon släpptes mot borgen i november förra året och sitter sedan dess i husarrest i väntan på nästa rättegång. Domen hävdes bland annat då man menade att domaren James Daniel i den tidigare instansen hade ställt för höga beviskrav på att Marissa Alexander skulle visa att hennes skott handlade om självförsvar. Nu förbereds en ny rättegång som inleds den 28 juli och åklagaren Angela Corey söker alltså igen ett 20-årigt straff i tre fall men driver nu kravet att detta straff ska avtjänas efter varandra – det vill säga ett 60-årigt straff som skulle innebära i princip livstid för Marissa Alexander om hon fälls.

Det faktum att Marissa Alexanders fall prövas i Florida gör fallet än mer uppseendeväckande då delstaten har utökat rätten till självförsvar i och med den så kallade ”stand your ground”-lagen som infördes 2005. Logiken bakom den är att potentiella våldsbrottslingar ska avskräckar och därmed minska personvåld och mord i delstaten. Studier har dock visat att det inte finns någon sådan koppling utan att det tvärtom finns tecken på att förhållandet kan vara det motsatta.


Rasistisk tillämpning?

Dessutom har lagen setts som en förstärkning av strukturell rasism och fallet med Marissa Alexander ses som ett exempel på just det. Medan George Zimmerman kunde frias trots att han mot polisens direkta order valde att förfölja Trayvon Martin och sedan skjuta den obeväpnade tonåringen till döds dömdes alltså Marissa Alexander trots att hon sköt ett varningsskott mot en man som både misshandlat henne och hotat att döda henne samma dag.

Innan den första rättegången kom åklagaren Angela Corey 2011 med ett erbjudande om att inte kräva det minimum på 20 års fängelse för Marissa Alexanders användning av skjutvapnet mot att hon gick med på att erkänna brott och godta ett treårigt straff. Marissa Alexander vägrade dock och ville att hennes fall skulle prövas i rätten. När rätten menade att hon inte kunde räknas in under ”stand your ground”-lagens immunitet innebar det att hon riskerade att fällas enligt Floridas lag som ger ett minimumstraff på 20 år för den som avlossar ett vapen i samband med ett brott.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: