Kvinnosymbolen kommer i många former.

Roks prisar ”Nora” i Den fastspända flickan

2014-03-06 | FemPers padlock

INRIKES

I torsdags meddelande Roks att de ger sitt pris Årets kvinnogärning 2013 till huvudpersonen ”Nora” i Daniel Velascos uppmärksammade dokumentär ”Den fastspända flickan”.

– Självklart är jag stolt, men det känns overkligt att dokumentären har fått sådan uppmärksamhet med så mycket reaktioner, som sått ett frö hos så många, säger ”Nora” i en kommentar till Roks.

FAKTA/Årets kvinnogärning

Pristagaren av Årets kvinnogärning offentliggörs av tradition av Roks i samband med Internationella kvinnodagen. Priset går till "någon som genom en anmärkningsvärd och signifikant gärning har bidragit till att synliggöra och påverka den verklighet som mäns våld mot kvinnor utgör."

Tidigare pristagare:

Margot Wallström – 2012, Johanna Koljonen – 2011, Maria Sveland – 2010, Eva-Britt Svensson – 2009, Jenny Westerstrand – 2008, Monica Dahlström-Lannes – 2007, Madeleine Leijonhufvud – 2006, Nahid Persson – 2005, Maria Eriksson – 2004, Margareta Winberg – 2003, Marianne Eriksson – 2002, Slagen Dam: Eva Lundgren, Gun Heimer, Jenny Westerstrand, Anne Marie Kalliokoski – 2001.

RELATERADE ARTIKLAR.

Roks pris Årets Kvinnogärning 2013 går till ”Nora” i Daniel Velascos radiodokumentär "Den fastspända flickan" sändes i två delar i Sveriges radio P1 i januari 2013. Det meddelar Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige i ett pressmeddelande i torsdags.

I motiveringen lyfts bland annat vad det betyder för andra utsatta när någon vågar berätta sin historia:

"Genom modet att berätta din historia har du belyst många unga kvinnors utsatthet. En utsatthet som Roks tjejjourer möter varje vecka. Din historia är också våra stödsökandes. Din berättelse och din styrka att stå upp för dina rättigheter ger både dem, och oss som möter utsatta tjejer, ett stort hopp”, skriver Roks i motiveringen.

– Jag blir fantastiskt glad och överväldigad att få ta emot Roks pris. När jag läser i motiveringen att jag inspirerat andra att fortsätta engagera sig för att arbeta emot övergrepp och uppmärksammat det som inte många vågar prata om känns det stort och galet overkligt att jag med mina livserfarenheter kunnat vända dem till något positivt, trots allt. Förhoppningsvis kan det göra åtminstone lite skillnad, säger "Nora", som egentligen heter något annat, i en kommentar till Roks.

– Självklart är jag stolt, men det känns overkligt att dokumentären har fått sådan uppmärksamhet med så mycket reaktioner, som sått ett frö hos så många. Efter programmen har jag tagit emot mejl från tjejer som utsatts för övergrepp. De säger att de vågat anmäla nu med mig som förebild. Det känns stort.


På frågan om vad programmet har betytt för ”Nora” personligen lyfter hon möjligheterna att visa på de brister som finns i samhället:

– För mig har det aldrig handlat om att hitta en syndabock till varför jag mår dåligt. Jag ville inte kasta skit på någon, utan jag har velat visa de brister som finns i samhället så att de kan åtgärdas. Samtidigt är jag glad över att tack vare att jag delade med mig av min livshistoria kunde jag starta en debatt.


"Den fastspända flickan" väckte stor uppmärksamhet när den sändes ifjol och är flerfaldigt belönad, bland annat med Prix Europa i Berlin. Såhär beskriver P1 programmet: "Nora har varit tvångsomhändertagen för sitt självskadebeteende. 17 år gammal prostituerar hon sig, när hon är intagen på ett behandlingshem utan att personalen ingriper. En dag blir hon fastspänd och grovt våldtagen av en av sexköparna; polischefen Göran Lindberg."

Radioprogrammen tog flera år att spela in och för den redan prisbelönade journalisten Daniel Velasco var det en tid av många svåra överväganden.

– Historien började som ett sätt att granska bristerna på HVB-hem, men snart visade det sig att det växte till något mycket större. Jag fick några gånger bromsa inspelningarna eftersom jag inte var säker på hur mycket hon skulle klara eller hur det skulle påverka henne, säger Daniel Velasco.

När "Nora" berättade att hennes psykiatriker förvägrat henne en kvinnlig terapeut med motiveringen att hon först skulle göra sig förtjänt av det, trodde knappt Daniel Velasco att det kunde vara sant.

– "Nora" sa: "Då spelar jag in det så får du höra själv". Det nedlåtande sätt som han bemötte henne på skulle aldrig kommit fram utan att hon spelat in det, säger Daniel.

Psykiatrikern fick lämna sin tjänst vid Akademiska sjukhuset i Uppsala efter radioprogrammen.

– Jag är glad för "Noras" skull att hon fått priset av Roks för "Årets kvinnogärning". Att hennes historia delas av många visar alla de mejl jag fått från tjejer efter programmet, som utsatts för övergrepp, säger Daniel Velasco.

Hör dokumentärerna här.

Priset är ett smycke av feministsymbolen i guld, delas ut till "Nora" på Roks årsmöte i maj.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: