Ane Brun – här på scen i Stavvanger.

#NF2014: Kulturprogrammet släppt

2014-02-28 | Katarina Andersson padlock

KULTUR

I veckan släpptes kulturprogrammet för Nordiskt Forum som kommer att gå av stapeln i Malmö i juni. Bland artisterna finns bland andra Popmusikern Ane Brun, svensk-finska dansaren Virpi Pahkinen och rapparen Cleo från Umeå.

De första kulturakterna till Nordiskt Forum är klara. De kulturella inslagen finns framför allt införlivade i programmet som en pendang till de ämnen som diskuteras, men även hela föreställningar, filmer och konserter står på programmet.

Hittills är 14 akter bokade. Popmusikern Ane Brun, svensk-finska dansaren Virpi Pahkinen och rapparen Cleo från Umeå hör till de mer namnkunniga, men här finns också isländska Lay Low och brittiska respektive danska stå-upp-komikerna Shazia Mirza och Sanne Søndergaard.

- Hela norden ska vara representerad, säger Lena Wolmner, kulturproducent på Nordiskt Forum. Det är också viktigt att det är brett och innehåller många olika genrer, inklusive humor, dans och cirkus. Det 15 000 feminister beräknas komma till forumet, som har det gemensamt att de tycker det är viktigt med jämställdhet, men de är ju alla olika människor och man ska kunna hitta något oberoende av vem man är.

Lena Wolmner beskriver sitt uppdrag som att fylla det befintliga programmet med de andra perspektiv som konst och kultur ger. De flesta inslagen är mellan 5 och 15 minuter och är korta inlägg i debatten.

- Stå-upp-komikern Shazia Mirza skämtar till exempel om religion och om att vara kvinna. Hon kommer att medverka vid det passet som berör just religion.

För de mer självständiga bidragen upprättas ett scenkonstrum på mässområdet, där det viktiga är att ”belysa teman i jämställdhetsarbetet och lyfta de olika länderna”. Här kommer exempelvis finska Blaue Frau att spela sin iscensättning av Nina Hemmingssons Mina vackra ögon. Ett passande nordiskt samarbete, tycker Lena Wolmner, som också är väldigt nöjd med de översta affischnamnen:

- Virpi Pahkinen och Ane Brun är just så nordiska och namnkunniga i sina gebit, så det känns extra bra. Jag är också väldigt glad att Lay Low kommer att medverka. Hon har turnerat med större akter i Europa men inte hunnit bli så känd här, det är roligt få med henne. Ett namn att lägga på minnet.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: