Inga nya svar om Terrafems boende

2014-02-28 | FemPers padlock

INRIKES

I fredags hölls interpellationsdebatt i riksdagen om det uteblivna stödet till Terrafem. Gustav Fridolin (MP) ställde frågan om regeringen tänkte vidta åtgärder för att ge jouren det utlovade förstärkta stödet? "För de kvinnor som behöver stöd från en kvinnojour kan det ytterst handla om liv och död", sa han. Men det kom inga nya svar.

RELATERADE ARTIKLAR

2014-01-24 Ministerlöften till kvinnojourer ekar tomt hos Terrafem.

2014-02-04 Öppet brev till Fredrik Reinfeldt: Var ligger ansvaret?


Terrafem på SVT Debatt:

2014-02-06: Terrafem slinker igenom systemets stora luckor

Vart tog pengarna till våldsutsatta kvinnor vägen?

Ny rapport 2014-02-06: Stora skillnader i kommuners arbete med våldsutsatta kvinnor


Frågorna som Maria Arnholm inte ville svara på:

Delar ministrarna Socialstyrelsens uppfattning att Terrafems stödboenden för våldutsatta kvinnor med utländsk bakgrund inte är av riksintresse?

Finns det något annat skäl till att Terrafem inte får det fördubblade stöd som ministrarna Larsson och Arnholm utlovade?

Terrafem tvingas nu att lägga ner sina stödboenden. Känner ministrarna till den uppkomna situationen, och har de någon lösning?

Hur kommenterar ministrarna annars situationen med hänsyn till löftena som gavs i debattartikeln i SvD?

Samma frågor skickades till Maria Larsson men inget svar trots det meddelade pressläggningstiden.

– Det är bra att frågan lyfts i riksdagen. Men tråkigt att så många felaktigheter florerar från ministern; jag beklagar begreppsförvirringen. Hon blandar ihop vilka bidrag Roks kan ge sina jourer, kommenterar Roks ordförande Angela Beausang, som var på plats i riksdagen tillsammans med representanter från Terrafem.

– Barn- och äldreminister Maria Larsson besvarade inte en enda av Gustav Fridolins frågor. Hon duckade, sa Indira Limakeshi, vice ordförande, kvinnojouren Terrafem efter debatten.

Fridolin inledde med att understryka frågans allvar: "För de kvinnor som behöver stöd från en kvinnojour kan det ytterst handla om liv och död", varpå han efter ministerns inledning konstaterade att tre frågor fortfarande hängde i luften:

– Varför nämnde ministrarna explicit Terrafem i sin debattartikel i höstas, om det nu är så att en förstärkning av medel inte kunde komma Terrafems skyddade boende till del?

– Hur kan ministern inte anse sig ha något svar på hur ni ska täppa till de luckor som gör att pengarna inte hamnar där ni vill att de ska hamna?

– Varför uttrycker inte ministern att ni är bekymrade över att Terrafems skyddade boende nu riskerar att stängas?

Maria Larsson svarade:

– Det är två organisationer som är rikstäckande och Terrafem är medlem i den ena. Terrafem har också ett nationellt uppdrag i form av en jourtelefon, för den har också Terrafem fått nationella medel. Man kan alltid diskutera om det skulle uttryckts tydligare i artikeln, men det är inget löftessvek. Vi har fördubblat stödet och vi skriver "exempelvis" i artikeln så den är helt i enlighet med det som faktiskt är en verklighet, förklarade Maria Larsson.

Ministern hänvisade även Terrafem att söka pengar från Roks. Fridolin konstaterade att i det beslut som Socialstyrelsen skriver till Roks är det tydligt att de inte får ge bidrag till verksamheter som kan tänkas få andra statliga medel.

– Jag beklagar att det fortfarande råder en sådan begreppsförvirring från ministern. Vi har fått 5,3 miljoner att fördela till våra 117 jourer. Den summan varken kan eller ska finansiera den löpande verksamheten på Terrafems stödboende, säger Angela Beausang och tillägger:

– Det var heller inte rätt av regeringen att försöka ta äran åt sig av det arbete som sedan 1980-talet lagts på att bygga upp kvinnojourerna i landet. Inget parti eller regering kan ta äran åt sig av detta, utan något som går utöver partipolitiken. Jag tycker också att det var tråkigt att socialdemokraterna inte deltog i debatten idag.

Även Amineh Kakabaveh (V) och Carl B Hamilton (FP) deltog i debatten.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: