Hala Shukrallah, Egyptens Konstitutionspartiets nya partiledare direkt efter kongressens beslut, fredagen 22 februari 2014.

Första kvinnan som partiledare i Egypten

2014-02-28 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

En kvinna och kopt har valts till partiledare inom Konstitutionspartiet (El-Dostour) i Egypten. Det är första gången i landets historia som en kvinna valts till en sådan ledarposition. Valet av Hala Shukrallah hyllas både i Egypten och internationellt och uppfattas som ett viktigt steg i rätt riktning.

Det liberala Konstitutionspartiets val av vänsterorienterade Hala Shukrallah med lång erfarenhet av politiskt aktivism och kamp för demokrati, har hyllats av kvinnorättsorganisationer samt andra politiska partier. Olika röster från den politiska sekulära rörelsen i Egypten menar att Shukrallah som partiledare är ett klokt politiskt val. "Hon är en av de viktigaste politiska figurerna", har andra socialdemokratiska partier sagt om Hala Skukralla.

Händelsen tolkas som en viktig förändring på Egyptens politiska scen inom den sociala rörelsen. Egyptian Centre for Women’s Rights (ECWR) menar att Skukrallas position som partiledare kommer att öppna dörrar för kvinnor och deras frågor i politiska förhandlingar. I politiska förhandlingar med regeringen är partiledarens roll och syn avgörande.

Hala Shukrallah var medgrundare av rörelsen Egyptierna mot diskriminering under 2006 och började arbeta politiskt i Konstitutionspartiet 2012. Shukrallah ersatte den avgående partiledaren, nobelpristagaren Mohamed El-Baradei, genom att vinna kongressens förtroende med 108 röster mot 56 för motkandidaten, den kända journalisten Gameela Ismael. Att båda två toppkandidaterna inom partiet var kvinnor visar Konstitutionspartiets stämning och banbrytande inställning.


Förändring är möjligt

Direkt efter det historiskt överraskande valet sade Hala Shukrallah till tidningen El-Ahram att det var ett spännande moment. När det äntligen hände kände hon sig glad eftersom det var någonting som så många unga i partiet önskade.

- I det ögonblicket förstod man att något har förändrats, att det finns tendenser till förändring. Valet i sig är betydande och avspeglar ett genombrott i hur människor i Egypten tänker och ser på saker nu, sade Skukrallah.

Vid sin första presskonferens sade hon att även om partiet inser arméns roll och insats i störtandet av förre presidenten Mohamed Morsi från makten, innebär det ingen villkorslös allians med militären för hennes parti:

- Vi vill bevara den egyptiska armén som en beskyddare av nationen, i synnerhet då den hotas från olika gränser som Libyen och Sinai. Men det är där arméns roll stannar.

Vidare preciserade Shukrallah hur hon ser på militärens inblandning i politiken. Indirekt kommenterade hon dessutom general El-Sisis ambitioner att bli landets president i det kommande valet som planeras äga rum i april.

- Om vi uppskattar den demokratiska processen, då måste vi ifrågasätta konsekvenserna av den militära institutens inblandning i den politiska sfären, och hur det kommer att påverka demokratins mekanismer, förklarade den nya partiledaren för media.

Konstitutionspartiet lanserades den 28 april 2012 av El-Baradei som en "egyptisk och inkluderande" politisk kraft som skulle locka ungdomar av olika ideologiska bakgrunder. Partiet diskuterar nu en eventuell förening med Egyptens Socialdemokratiska parti.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: