Femtastic firar på Kingsizegalan.

Femtastic vinnare på "Queensizegalan"

2014-02-28 | Mårten Färlin padlock

KULTUR

När Kingsizegalan gick av stapeln 2013 var 20 av 20 vinnare män. Femtastic leverarade då låten “Vem e han” i ett kollektivt framträdande med 8 kvinnor på scen. Igår var det dags igen och i år fick vi se Femtastic hämta hem tre priser; Årets klubb till Klubb Femtastic, Årets orginal till FATTA och Årets reggae/dancehall till Syster Sol!

Femtastic vann tre priser på Kingsize-galan, där 25 olika priser delades ut till artister inom svensk hiphop. Bland annat vann de årets klubb:

– Vi har fan gjort jävligt bra fester de senaste åren, sa Cleo Amparo enligt Aftonbladet när hon tog emot priset.

På galan, som hölls i Solidaritet Arena i Stockholm i går kväll, blev dessutom FATTA utsett till årets original, för sitt arbete med att förändra synen kring sexuellt våld och arbetet med samtyckeslagstiftningen. Och Syster Sol vann årets raggea/dancehall. Ida Östensson, en av initiativtagarna till FATTA-kampanjen, sa till Aftonbladet att det under galan tillkommit ett nytt begrepp: ”Queensizegalan”, eftersom så många kvinnor vunnit pris. Detta till skillnad från år 2013, då alla vinnare var män.

Vanessa Marko, en av grundarna av Femtastic som också jobbar med FATTA, sa enligt Aftonbladet i samband med prisutdelningen:

– Vi ska kämpa för att sträva mot ett samhälle som är jämställt, där sexuellt våld inte finns, och där kvinnors och flickors berättelser värderas lika högt som killars.

Till Feministiskt perspektiv säger hon sig vara väldigt nöjd med utmärkelsen:

– Det känns sjukt kul! Verkligen fett att få pris för det vi gör, det är en ny känsla.

Det faktum att så många har röstat på dem, betyder enligt henne att de numera är välkända och att budskapet går fram.

– Priset blir ett kvitto på det. Sen ska jag alltid säga "Prisbelönade klubb femtastic" från och med nu.

På Kvinnodagen kan du uppleva Femtastic på flera håll i Stockholm.

– Femtastic sound spelar 8:e mars på Fryshuset med rapparna Frida Scar och Caty, Stella thors på slagverk och jag själv som dj. Samtidigt kör Cleo och Kristin Amparo live på Medis, tillsammans med duon ANAYE, säger Vanessa Marko.

Kingsize är enligt egen utsago Skandinaviens största hiphopmagasin. Men Femtastic skriver i ett pressmeddelande att "nästa år borde galan döpas om till Queensizegalan och tills dess fortsätter Femtastic fylla sitt syfte genom att verka för strukturell förändring i en mansdominerad musikbransch!"

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: