Långholmens folkhögskola.

Långholmen tar ställning för samtycke

2014-02-25 | Långholmens folkhögskola padlock

OPINION

Elever och personal på Långholmens Folkhögskola har tagit ställning i fråga om samtyckeslagstiftning. En debatt med representanter från flera partier fick folkhögskolan att sammanställa en rad krav som rör samtycke.

Eleverna och personalen på Långholmens folkhögskola tog den 14 februari ett enhälligt beslut om att skolan ska kräva en samtyckeslag. Omröstningen hölls efter en paneldebatt där riksdagsledamoten Anti Avsan (M) argumenterade mot införandet av en samtyckeslag, och de andra två, statsvetaren och Alliansfritt-skribenten Elin Carlsson (S) och bloggande polisen Martin Marmgren (Mp) argumenterade för.

Idén till resolutionen väcktes av en grupp elever på skolan, Gruppen för samtycke, som inspirerats av Fi-ledaren Gudrun Schymans tidigare besök på skolan, och som även tagit intryck av bland annat den stora manifestationen för samtycke och mot sexuellt våld som hölls på Medborgarplatsen den 18 januari. Även den senaste tidens kontroversiella våldtäktsdomar var något som drev eleverna.

De har under flera veckor informerat andra elever på skolan om samtyckesfrågan och uppmuntrat till diskussioner i ämnet. Deras kampanj kulminerade i den debatt, där de inbjudna politiska talarna deltog, som hölls under fredagen. Efter debatten hölls en omröstning där elever och personal enhälligt röstade för att anta en resolution som skrivits av gruppen.

Resolutionen som antagits, och som nu kommer att läggas upp på folkhögskolans hemsida, lyder:

Långholmens folkhögskola, dess elever och personal, kräver härmed,

  • Att Sveriges sexualbrottslagstiftning, och i synnerhet definitionen av brottet våldtäkt, ska utgå från principen att för sexuell handling krävs ömsesidigt och frivilligt samtycke, och att varje sexuell handling för vilken det finns bristande samtycke ska vara straffbar. Bristande samtycke ska vara huvudrekvisit och grund för straffansvar, oavsett förekomsten av moment såsom våld eller hot.

  • Vi anser att detta är rimligt, angeläget, och i enlighet med en bred opinion inom Sverige, samt med Europakonventionen och Europadomstolen, vilka Sverige har att rätta sig efter, så väl som med internationell rätt. Det reflekterar även den vikt som den allmänna rättsuppfattningen fäster vid individens sexuella integritet och självbestämmanderätt.

  • Vi yrkar därför att lagen omgående ändras på detta sätt.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: