Amanda Lönnstig, Stefan Nilsson, Louise Thörnqvist.

En röst för minkarna

2014-02-21 | Stefan Nilsson, Louise Thörnqvist, Amanda Lönnstig padlock

OPINION

”Feministiskt initiativ ska verka för att den djurskyddslagstiftning som finns idag efterlevs och att djurskyddsinspektörer känner sig trygga när de utför sitt arbete. Ett arbete som ska innehålla fler djurskyddskontroller, planerade såväl som oanmälda.” Det skriver Feministiskt initiativs miljöutskott.

Stefan Nilsson, Louise Thörnqvist, Amanda Lönnstig är medlemmar Feministiskt initiativs miljöutskott.

Tänk dig att leva hela ditt liv i en gallerbur. En gallerbur du delar med en eller två individer till. Buren du lever i är uppställd bredvid andra gallerburar i långa rader. Ovanför finns ett tak, men det finns inga väggar på buren. Om du har tur så finns det en öppning i taket till en liten mindre bur. I gallerburen finns annars bara en liten låda som ska fungera som lya.

Du får mat två gånger per dag. En slags gröt av spannmål och biprodukter ifrån kött- och fiskindustrin. Denna mat läggs på taket till buren så att du får slicka i dig den. Låter det som ett värdigt liv? Skulle du vilja leva under sådana här omständigheter? Skulle du vilja att någon annan levde under sådana här omständigheter?

För minkarna i Sverige är detta verklighet. De lever instängda i gallerburar hela sitt korta liv, i burar som är 30 × 90 cm stora och 45 cm höga.

I naturen lever minkar ensamma i egna revir som har flera lyor och ett revir kan vara mellan en till sex kilometer långt och sträcker sig alltid längs vatten. Minkar umgås bara med andra minkar vid parning och under ungarnas första tolv veckor. Minkar är även rovdjur och den största delen av jakt sker i vatten. Minkar är semiakvatiska, dvs de är anpassade för ett liv både på land och i vatten.

Inget av deras naturliga beteende uppfylls där de lever i en gallerbur. Detta tar sig uttryck i att 70-85 procent av de vuxna djuren på minkfarmarna har beteendestörningar.

Vi inom Feministiskt initiativ tycker det är på tiden att det här får ett slut och vi ska verka för att pälsdjursuppfödning förbjuds. Feministiskt initiativ ska även verka för att den djurskyddslagstiftning som finns idag efterlevs och att djurskyddsinspektörer känner sig trygga när de utför sitt arbete. Ett arbete som ska innehålla fler djurskyddskontroller, planerade såväl som oanmälda. Djurs välmående ska gå i första hand. Vi vill även att djurskyddsmyndigheten återinrättas och tar över det centrala ansvaret för djurskyddet.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: