Karin Jacobson är redaktör på Lira.

Stockholmspremiär för Feministbar

2014-02-19 | Matilda Otterstam padlock

KULTUR

Nästa vecka hålls första feministbaren i Stockholm. Bakom konceptet, som mötts av stor uppskattning tidigare i Göteborg, ligger Karin Jacobson och den mediekritiska organisationen Allt är Möjligt. Temat för kvällen är systerskap och ambitionen är att ordna en bar per månad.

Här hittar du eventet på Facebook.

”Saknar du också en kulturbar helt ägnad åt feminism? Där det är okej att snacka om neandertalisk våldtäktslagstiftning, vikten av vaginakonst och svenska företags stereotypa reklamkampanjer – utan att bli betraktad som galen utopist? Nu finns den här, Stockholms första FeministBar!”. Så presenteras premiären av arrangörerna ABF Stockholm, Barbro och Allt är möjligt.

Första feministbaren den 27 har systerskap som tema. Gertrud Åström, ordförande för Sveriges Kvinnolobby kommer prata om systerskapet i förhållande till kvinnokonventionen. Under kvällen kommer även dj-duon Scary Mary och Kajsa Kaos (Maria Sveland och Kajsa Bornedal) att spela feministisk musik. Dessutom får gästerna se performancekonstnären Vilda Kvists premiär av föreställningen ”Inför den stora resan”, som är inspirerad av slutet på filmen Thelma and Louise.

Initiativtagare och producent Karin Jacobson, som tillsammans med det mediekritiska nätverket Allt är möjligt och ABF Stockholm anordnar kvällen, berättar att idén började som en feministisk "after work" i Göteborg och växte sedan till en helkväll med talare, performance och dj:s.

– Jag ville ordna ett opretentiöst och kravlöst rum för alla som tycker feminism är intressant och viktigt, säger Karin Jacobson.

För några månader sedan flyttade Jacobson till Stockholm och tog då med sig idén till huvudstaden.

– Det kändes naturligt att starta upp det här i Stockholm också, det har blivit en riktig succé i Göteborg. Ambitionen är att vi ska ha feministbarer i båda städerna men vi får se hur mycket vi hinner med.

Till våren finns planer på att ha Stockholms feministbar öppen en gång i månaden med olika tema varje gång. Och Karin Jacobson är peppad inför premiären:

– Mina förhoppningar är att det ska komma mycket folk och att stämningen ska vara så bra att gästerna ska våga prata med varandra, och kanske inte bara med folk de känner. Jag är övertygad att Gertrud Åström kommer säga intressanta saker och jag tycker överhuvudtaget det ska bli grymt att ägna en hel kväll åt temat systerskap, säger Karin Jacobson.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: