Tio aktivister tog möjligheten att toplessbada i Malmö under helgen.

Alla för en – mot kroppslig utsatthet på badhuset

2014-02-18 | Matilda Otterstam padlock

INRIKES

Förra fredagen gick tio aktivister in på badhuset Aq-va-kul i Malmö och badade topless. Med aktionen ville de både protestera mot SVT:s programserie Fittstim och uppmärksamma den översexualiserade normen mot kvinnokroppen. Och Pernilla West, en av initiativtagarna, utlovar fler aktioner.

Pernilla West, som var med och drog i trådarna inför aktionen, menar att många var upprörda efter det inslag i SVT:s programserie Fittstim som handlade om möjligheten att toplessbada.

– Vi var många som tyckte att Belinda Olsson förlöjligade det feministiska nätverket Bara bröst. Vi ville visa att det inte handlar om något tvång att bada topless, utan det handlar om kvinnans rätt till sin egen kropp.

En del av kritiken mot Fittstim riktade sig mot programmets fokusering på perifera delar av feminismen och framhöll att feminism är betydligt mer än att få bada topless på badhus. Pernilla West menar att kritiken visserligen är befogad, men själv tycker hon att Belinda Olsson glömde grundidén bakom de olika grenarna inom feminismen. Grenarna inom feministrörelsen som Olsson fokuserade på och målade upp kunde därför uppfattas som väldigt perifera.

– Jag anser att alla små delar inom feminismen har sin grund i den grundläggande ideologin: att förändra strukturer som är förtryckande. Det tyckte jag Belinda Olsson glömde att ta upp och genom det förminskade hela rörelsen. Alla kan inte göra allt när feminismen är så bred och inkluderande, säger Pernilla West.


Annorlunda gäng

Pernilla West förklarar att aktionen på badhuset inte enbart är en protest mot SVT:s programserie Fittstim, utan även ett sätt att uppmärksamma och ifrågasätta en norm som översexualiserar kvinnokroppen.

– Såklart handlar det här om att öka kvinnors frihet i det stora hela och att uppmärksamma den heteronoma våldtäktskulturen, där kvinnans kropp ses som en svaghet, säger West.

På badhuset i Malmö var reaktionerna inte så starka som aktivisterna räknat med. Pernilla West berättar att det hade varit några män som hade stirrat, och en man hade mumlat något, men annars hade det varit lugnt.

– Jag tror det blir annorlunda när vi är ett gäng tjejer som gör det tillsammans. Vi gör det för varje enskild tjej som vill bada topless själv, utan att känna sig utsatt.


Kommer ni fortsätta med toplessaktionerna?

– Vi kommer absolut fortsätta. Vi vill göra det ofta och genom det normalisera det hela. Jag tror att stora som små saker där individer ifrågasätter normen kommer leda till påverkan och i förlängningen förändra samhället, säger Pernilla West.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: