Komediserien Broad city produceras av Amy Poehler.

Kvinnor bakom kameran

2014-02-14 | Jenny Ahonen padlock

KULTUR

2013 var ett tufft år för tv- och filmbranschens kvinnor, med rekordfå jobb bakom kameran. Jenny Ahonen hoppas på ett bättre 2014 och konstaterar att manusförfattarna, regissörerna och producenterna som ligger bakom flera av årets mest spännande premiärer är kvinnor.

Visst, Hunger games: Catching fire slog ut konkurrerande Iron man 3 som årets mest inkomstbringande film, Girls rullade på ännu en säsong och Sandra Bullock bar mer eller mindre ensam upp en av årets mest hyllade filmer, men 2013 var likväl ett dystert år för tv- och filmindustrins kvinnor. Särskilt för de kvinnor som befann – eller kanske snarare inte befann – sig bakom kameran. 2013 sjönk nämlingen antalet anställda kvinnor bakom kameran under 1998 års nivå.

Enligt en ny studie från San Diego state university utfördes bara 16 procent av jobben bakom tv- och filmkamerorna (producenter, manusförfattare, regissörer, klippare, fotografer, och så vidare) av kvinnor - en sänkning med 2 procent sedan året dessförinnan. Bland 250 av USA:s mest inkomstbringande filmer uppgick de kvinnliga regissörerna bara till 6 procent, jämfört med 9 procent 2012. Det är tråkiga nyheter.

De goda nyheterna är att 2014 ser ut att kunna bli något muntrare än fjolåret. Manusförfattarna, regissörerna och producenterna som ligger bakom flera av årets mest spännande premiärer är kvinnor. Här är några filmer och tv-serier att se fram emot i år.


Tooken

NBC, som sände Tina Feys populära komediserie 30 Rock, har redan beställt 13 avsnitt av hennes nya serie Tooken - om en kvinna som har flytt från en domedagssekt och försöker starta ett nytt liv i New York. I huvudrollen kommer vi få se Ellie Kemper, känd från amerikanska The office.

Tillsammans med några av manusförfattarna från 30 Rock, Matt Hubbard och Robert Carlock, har Fey också skapat en humorserie om ett kvinnocollege som för första gången öppnar upp sina dörrar för elever som är män. Projektet saknar ännu ett namn, men kommer med största sannolikhet ha premiär på Fox någon gång under 2014.


Broad city

Parks and recreation-stjärnan Amy Poehler producerar komediserien Broad city som har premiär på Comedy central i början av året. Broad city är baserad på ett koncept från en sketch av humorgänget Upright citizens brigade, som med tiden blev en webserie om två vänner och deras liv i New York - med komikerna Abbi Jacobson och Ilana Gazer i huvudrollerna. Poehler, som själv är en tidigare medlem i Upright citizens brigade, kunde inte motstå att göra en tv-anpassad version av storyn.

– Jag är så glad att kunna presentera Abbi och Ilana för Amerika. Och för alla andra länder. Och för Mars! Vi har stora planer.

Amy Peohler producerar också TV4:s kommande serie, Welcome to Sweden, där hennes bror Greg spelar huvudrollen.


Olive Kitteridge

Lisa Cholodenko, som både regisserade och skrev manus till en av 2010 års mest omtyckta filmer – The kids are alright, har sökt sig till tv-världen med sin tolkning av Elizabeth Strouts Olive Kitteridge. Den Pulitzer-prisbelönta romanen har blivit till en miniserie på fem avsnitt som kommer att sändas på HBO. Richard Jenkins och Francis McDormand har huvudrollerna i den ömsom tragiska, ömsom roliga, berättelsen om en New England-stad som bakom sin stilla fasad är fylld med olagliga affärer och kriminalitet.


Gone girl

2014 blir bästsäljaren Gone girl en av årets mest efterlängtade filmer med Ben Affleck och Rosamund Pike i huvudrollerna. Gillian Flynn heter kvinnan som har skrivit både manus och boken som Svenska dagbladet har beskrivit som "ett samtidsdokument i finanskrisens kölvatten". David Fincher regisserar filmen om en kvinnas plötsliga och mystiska försvinnande. Gone girl har amerikansk premiär i början av oktober.


Laggies

Lynn Shelton skrev och regisserade sin första film We go way back 2006. Sedan dess har hon blivit känd för filmer som Humpday (2009) och Your sister's sister (2012). I år hade hennes nya film Laggies premiär på Sundance film festival. Filmen följer en 28-årig kvinna (spelad av Keira Knightley) som vägrar växa upp, och tar tillflykt i en 16-årig kompis (spelad av Chloë Grace Moretz) hus efter att hennes pojkvän har friat till henne.


Claws

Tillsammans med Will McCormack skrev Rashida Jones manus till 2012 års Celeste & Jesse forever - och fick mersmak. I år lämnar hon sin populära karaktär i Parks and recreation bakom sig för att tillsammans med sin manuskollega istället producera en ny humorserie åt HBO. Jones och McCormack beskriver Claws som en arbetsplats-"dramedy" om en nagelsalong i Florida och de underliga och farliga kvinnor som arbetar där.


Divergent

Vanessa Taylor har tidigare varit med och skrivit flera avsnitt till de framgångsrika serierna Alias och Game of thrones. I år är hon aktuell som medförfattare till filmatiseringen av Divergent. Divergent är den första delen i en populär sci-fi-bokserie skriven av den unga, amerikanska författaren Veronica Roth och handlar om en tonåring som lever i en dystopisk framtid där alla människor sorteras in i fyra fack utifrån sina grundläggande förmågor – förutom de som beskrivs som "divergerande". Filmen har svensk premiär i slutet av mars. I huvudrollen Shailene Woodley, som bland annat medverkat i The Descendants (2011).


Being Mary Jane

I början av januari sändes första avsnittet av Being Mary Jane på BET. Serien följer den populära talkshowvärden Mary Jane Paul, spelad av Gabrielle Union, i både privat- och karriärliv. Premiäravsnittet hade 4 miljoner tittare, och BET skrev snabbt kontrakt om ytterligare en säsong.

- Jag tror att vi alla har lite Mary Jane i oss, säger seriens skapare Mara Brock Akil - som har skrivit tv-manus sedan mitten av 90-talet:

- Karaktären är en sammanslagning av människor, och inte bara svarta kvinnor.


Infinitely polar bear

Manusförfattaren till Monsters vs aliens (2009), Maya Forbes, gör i år sin regidebut med Infinitely polar bear - som hon också har skrivit manus till. Filmen handlar om en manodepressiv pappa (Mark Ruffalo) som försöker vinna tillbaka sin fru (Zoe Saldana) genom att visa hur bra han är på att ta hand om deras två gemensamma döttrar. Hollywood reporter beskriver Infinitely polar bear som en feel good-film som "har en bra chans att gå hem hos vanliga biobesökare".


The voices

Marjane Satrapis Persepolis har gjort succé både som serieroman och som animerad film. I år är den iransk-franska konstnären, serietecknaren och filmarbetaren aktuell som regissör av The voices. Filmen, som handlar om en industriarbetare som tar emot råd från sin hund och sin katt när han blir inblandad i en arbetsrelaterad dödsolycka, har svensk premiär i början av oktober. I rollerna ser vi bland andra Ryan Reynolds och Anna Kendrick.


Transparent

Som producent och manusförfattare har Jill Soloway framförallt gjort sig känd för sitt arbete med tv-serierna Six feet under och United states of Tara. I år skriver hon och regisserar tv-filmen Transparent, i vilken Arrested development-farfarn Jeffrey Tambor spelar mannen som samlar sina vuxna barn för att berätta för dem om sitt hemliga liv som transsexuell. Soloway själv beskriver filmen som en "komedi om en L.A.-familj med seriösa gränsdragningsproblem".

Unbroken

Vi får vänta till jul innan vi får se Angelina Jolies nya film, Unbroken. Jolies andra film som regissör, efter In the land of blood and honey (2012), är en filmatisering av Laura Hillenbrands bästsäljare om en olympisk löpare som under andra världskriget överlever en flygplanskrasch ute på havet. Han spenderar 47 dagar på drift på en flotte, innan han tillfångatas av japansk militär och placeras i arbetsläger. Berättelsen är baserad på sanna händelser.


Jupiter ascending

Syskonen och regissörsduon Lana och Andy Washowski – skaparna av Matrix-triologin – presenterar ett nytt science fiction-äventyr, Jupiter ascending, i år. Lana Washowski själv kallar filmen en "sci-fi opera", men den hade också kunnat beskrivas som ett slags futuristisk Snövit-saga i Terminator-stil, i vilken en genetiskt modifierad jägare skickas ut för att spåra upp en kvinna, men blir hennes beskyddare istället. I rollerna kommer vi se Channing Tatum och Mila Kunis.

Obvious child

Brooklyn-baserade nybörjaren Gillian Robespierre gör sin filmdebut med Obvious child, som hon både både har regisserat och skrivit manus till. Filmen berättar om vad som händer när komikern Donna Stern blir dumpad, får sparken och inser att hon är gravid, precis i tid inför årets Alla hjärtans dag. Stern spelas av Jenny Slate, som tidigare haft mindre roller i tv-serier som Girls, Parks and recreation och Bored to death.


Obvious child.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: