Thelma Laimaa Lindblom.

Dags att vägra blunda

2014-02-07 | Thelma Laimaa Lindblom padlock

OPINION

“Ut med rasisterna och in med feministerna” – Thelma Laimaa Lindblom blev berörd av Gudrun Schymans ord på demonstrationen för samtycke och mot sexuellt våld som samlade tusentals personer på Medborgarplatsen i Stockholm den 18 januari. Hon vägrar att titta bort och uppmanar människor att agera.

Thelma Laimaa Lindblom studerar natur/marinbiologi på Gullmarsgymnasiet i Lysekil.

Med många år i bakfickan som politiker och feminist höll Gudrun Schyman, under manifestationen i Stockholm den 18 januari, ett tal som gav mig rysningar. Med en otrolig styrka och retorik kliver Gudrun Schyman, talesperson för Feministiskt initativ (Fi), på mångas tår. Hon, som alla andra feminister, vägrar blunda för det våld och den ojämställdhet som finns bland oss människor i dagens samhälle.

Näst sist som talare under manifestationen är talesperson för Fi – Gudrun Schyman. Hon börjar med att berätta om vilket tid vi står inför, och hur feminismen behövs och börjar att växa.

”...då påbörjades den tid vi gick ifrån att se på varandra som kön, till att se på varandra som människor.” säger Gudrun Schyman klart och tydligt under sitt tal under manifestationen med namnet ”Mot sexuellt våld för samtycke”. Med ett klingande jubel från de runt 3 000 personerna på Medborgarplatsen fortsätter hon med samma bestämdhet och medvetenhet under sitt tal. Tre dagar senare hade partiet redan fått in över 1 500 medlemsansökningar.

Men vad är det som gör att vårt samhälle har fått den kultur där vi överser det våld som pågår omkring oss? Ungdomar misshandlar och misshandlas, depression och ångest ökar, främst bland de unga. Hur har vi hamnat här, hur kan vuxna, föräldrar, politiker låta detta pågå? Pengar, makt och status fortsätter att gå före folkets välmående och integritet.

”[…] vi förstod att våldtäkter är en del i ett systematiskt våld som drabbar kvinnor globalt. Kriget mot kvinnor som skördar fler dödsoffer än någon epedemi eller något krig någonsin har gjort! [….] Det är säkerhetspolitik, inte kvinnofrågor, det är nationella, det är globala, det är mänskliga intressen, inte särintressen.” fortsätter Gudrun.

Denna våldtäktskultur, dessa mans- och kvinnoideal är inte hållbara. Alla människor behöver engagera sig och agera nu. Att inte kalla sig feminist är i direkt översättning att säga att personen i fråga vill leva i ett ojämställt samhälle. Ett samhälle där män kommer att fortsätta ses som mer värda och överordnade kvinnan. Att se på kvinnor som handelsvaror har blivit en del i vår populärkultur, något som många säkert inte ens reflekterar över, på grund av att det är så stora delar av samhället ser ut.

Jag vägrar blunda, jag vägrar titta bort när jag hör om kvinnor som blivit våldtagna, på nyheter och i min närhet. Kvinnor, människor som har blivit och blir både psykiskt och fysiskt misshandlade. Varje våldtäkt, varje misshandel som ej anmäls gör att samhället inte har en aning om mörkersiffrornas skala. Sverige måste börja agera mot sexuellt våld, för antidiskriminering, mot rasism och för jämlikhet och rättvisa. Var inte rädda, våga agera så att vi alla ska leva i ett solidariskt och jämställt samhälle för varje individ.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: