Gudrun Schyman hade ett homeparty på spelcentret Dragon's Lair.

Spelare vill bygga en mer jämställd värld

2014-02-06 | Matilda Otterstam padlock

EKONOMI

Att spelvärlden domineras av män är allmänt känt och som kvinna i den världen innebär det att du allt för ofta blir diskriminerad eller trakasserad. Spelcentret Dragon's Lair vill förändra den dåliga synen på kvinnor i spelkulturen och få en jämnare könsfördelning bland spelarna, och bjöd in Gudrun Schyman för en kväll med folkbildning och diskussion.

Det är tisdagskväll och 172 personer trängs i källaren på Dragon’s Lair, ett spelcenter kombinerat med en spelbutik i Stockholm. I källaren, som vanligtvis fungerar som spelrum, har det placerats ut rader efter rader med stolar. Majoriteten av de som sitter på stolarna är män, men kvällen har lockat fler kvinnor än en vanlig spelkväll. Längs med väggarna sitter affischer med Star Wars, Magic: The Gathering, Game of Thrones och andra kända spel.

Allra längst fram står Gudrun Schyman.

– Jag har klivit in i värld som jag inte alls känner till, men jag känner mig väldigt välkommen, säger Schyman till åhörarna som alla kommit dit för att lyssna och diskutera hur jämställdheten i spelkulturen ska förbättras.

Inom Dragon’s Lair var könsfördelningen väldigt skev i början på förra året, 92 procent av medlemmarna var män. Det här är något som föreningen nu vill förändra och det var så idén med jämställdhetskvällen föddes, berättar David Rasmusson, ordförande i Dragon's Lair föreningen.

Innan Gudrun Schyman ges tillträde till whiteboarden där hon snart ska måla upp de socioekonomiska grupperna får spelaren Niklas Parada chansen att hålla ett kortare tal om hur han upplever spelkulturen. Han bekräftar det de flesta vet, att många tjejer blir utsatta för diskriminering och sexuella trakasserier när de spelar, men han säger också att det finns många killar som inte vet hur de ska bemöta spelande tjejer.

– Ska man ignorera eller ska man svansa efter? Många gånger möts tjejerna av attityder som ”det här är vår grej” eller ”åh, du är en tjej som spelar, vad gulligt!”. Man ska aldrig känna sig obekväm eller inte välkommen på grund av vad man är född som, säger Niklas.


Jämställdhet är ingen åsikt

När Gudrun Schyman tar över tackar hon Niklas för inblicken i spelvärlden och uppskattade hans reflektion. Sedan börjar hon måla med den svarta pennan över whiteboarden. Schyman går igenom hur maktförhållandena i samhället ser ut. Åhörarna nickar alla uppmärksamt och brister flera gånger ut i skratt när Schyman då och då slänger iväg en ironisk känga åt olika håll.

Slutligen förklarar hon de maktförhållanden som finns mellan könen:

– Jämställdhet är ingen åsikt, det är ett samhällsriktigt mål. Det finns alltså fakta och forskning på att Sverige inte är ett jämställt land. Ibland möter vi människor som säger att jämställdheten har gått för långt, men har vi alla lika mycket makt att förändra våra liv? Nej men då så, då är vi inte jämställda, säger Schyman och kallar debattfrågan ”har jämställdheten gått för långt?” en intellektuell kollaps.

Och det är efter det här som publiken, genom sina frågor, leder in Gudrun Schyman på spelkulturen. En i publiken frågar hur Schyman tror de patriarkala strukturerna tar sig uttryck i just deras spelhall? Hon svarar att vi alltid måste fråga oss just den frågan, hur tar sig strukturerna uttryck i mitt liv, i min omgivning och vad kan jag göra för att förändra något? En spelare säger att det är viktigt att sätta ner foten, att ta eget ansvar i de sociala rummen och på nätet och inte acceptera den dåliga attityden mot kvinnliga spelare.


Kvinnor ses som objekt

Ett stort problem inom spelkulturen är den kraftiga sexualiseringen och objektifieringen av kvinnor, både av spelkaraktärer och mot kvinnliga spelare. Ett tydligt exempel på det är att det är vanligt bland spelare att säga att en har våldtagit någon, vilket innebär att motståndaren har besegrats. Schyman ryggar tillbaka vid informationen och frågar om det verkligen är sant?! Hon tror att effekterna av sexualiseringen och objektifieringen blir att många unga män ser spelarna som idoler och kan ta med sig det ut i världen utanför spelet. Frågorna och åsikter avlöser varandra i källaren på Dragon’s Lair, men en viktig fråga besvaras faktiskt inte av Schyman, utan av en kvinna i publiken som reser sig upp. Frågan lyder: hur ska tjejer bemötas som bäst för att inte exkluderas eller nedvärderas?

– Det finns många som säger att vi tjejer inte vet hur vi ska bete oss när vi kommer in i en spelhall full med killar. Jag skulle vilja vända på det hela och säga att det är ni grabbar som inte vet hur ni ska bete er när en tjej kommer in, säger spelaren.

Hon berättar att killar hon möter i olika turneringar alltid kommenterar att hon är tjej. De ställer ofta frågor kring hur det känns att vara en tjej som spelar och ibland kommer det plumpa skämt om hennes bröst. Det hon vill komma fram till är att om hon är kvinna eller inte, har ingenting med hennes spelande att göra.

– Kommentera mitt spel, inte mitt kön, avslutar hon och hela källaren jublar och applåderar.

Den sista som får ordet innan Gudrun Schyman ska åka vidare är ytterligare en tjej i publiken.

– Jag blir så peppad av att sitta här, av att alla vi sitter här och pratar om jämställdhet. Vi är alla experter på regler och att bygga nya världar. Vi kan väl börja med att bygga om den här världen också? Och ytterligare en gång under kvällen jublar 172 personer.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: