Bernardita Nuñez är verksamhetsledare på Kvinnojouren Terrafem.

Ministerlöfte till kvinnojourer ekar tomt hos Terrafem

2014-01-24 | Sholeh Irani padlock 1

INRIKES

En bekymrad Bernardita Nuñez, verksamhetschef på Terrafem, berättar att viktiga delar av verksamheten står under nytt hot om nedläggning. De extra medel som jämställdhets- och socialministern utlovade i höstas kommer inte Terrafem till del. Chockbeskedet kom samtidigt som toppolitiker, under ett storslaget evenemang på Berns, lovade göra allt för att det som hände Fadime Sahindal inte ska ske igen.

RELATERADE ARTIKLAR:

2014-01-24 Ohållbara villkor för stöd till våldsutsatta kvinnor

2013-10-04 Ett system som kräver anpassning av jourerna

2013-10-04 Pilotutbildning ska stärka kvinnojourers ekonomi

2013-09-13 Stor förvirring om regeringens satsning på jourer

2013-09-05 Regeringens satsning hjälper inte nedläggningshotade jourer

I augusti 2013 slog Terrafem larm om att dess stödboende och Tjejhus var hotat. De anslag som hade beviljats från olika finansieringskällor för 2013 räckte inte, meddelade Terrafem. Uppmärksamheten ledde till ett enormt stöd och Stockholms stad, som har ansvaret för sociala insatser till våldsutsatta invånare, sköt till medel för att rädda boendet under återstående del av året. Den 3 september skrev ministrarna Maria Arnholm och Maria LarssonSvD Brännpunkt att regeringen kommer att fördubbla medlen för kvinnojourer för 2014.


Politisk karneval

De skrev bland annat att ”För kvinnojourerna blir det mer än en fördubbling av medlen. Det betyder en förstärkning för bland annat de kvinnojourer som arbetar nationellt, som exempelvis Terrafem, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks, och Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund, SKR.”

– Vi fick anslag för 2014 till den rikstäckande jourtelefonen som vi driver men inte till våra hotade skyddade boenden som är en viktig del av vår verksamhet. Vi fick inte det utlovade extra medlet som ministrarna Maria Arnholm och Maria Larsson skrev om. Ministrarnas fina ord om fördubbling av anslag var alltså tomma. Nu vet vi inte om vi överhuvudtaget kan ha kvar våra stödboenden som ger skydd till kvinnor som bland annat drabbas av hedersrelaterat våld.

Terrafem har skrivit och begärt en skriftlig förklaring till beslutet. Nuñez understryker att Terrafem är en riksorganisation som bland annat driver stödboende i hela landet för kvinnor med utländsk bakgrund. Men enligt Socialstyrelsen är Terrafems verksamhet inte organiserad så att en räknas som rikstäckande enligt de regler som styr fördelningen av de anslag som regeringen fördubblat.

Under storslagna former på Berns i veckan lovade politikerna att de ska göra allt för att det som hände Fadime inte ska ske igen. Samma vecka får en av de organisationer som sedan 1995 skyddat kvinnor med invandrarbakgrund mot våldet, inte det stöd den utlovades för att överleva.


Kämpar vidare

Bernardita Nuñez berättar att statsminister Fredrik Reinfeldt och jämställdhetsminister Maria Arnholm varit på besök hos Terrafem och träffat de kvinnor som sökt skydd hos dem. De såg vilka konkreta åtgärder Terrafem vidtar. Ändå får organisationen ett förrädiskt besked precis under de dagar då alla talar om Fadime och det hedersrelaterade våldet.

– Regeringen har en handlingsplan som prioriterar åtgärder mot våld i heders namn. Socialstyrelsen har gett ut en handbok om behovet av skydd till kvinnor utsatta för hedersrelaterade våld. Terrafem är den riksorganisation som arbetar i praktiken med dessa prioriterade frågor och åtgärder. Vi driver landets största stödboende för kvinnor med utländsk bakgrund. Det är förstås viktigt att vi kan fortsätta behålla våra boenden. Det är extra viktigt för kvinnor utsatta för våld i heders namn att kunna flytta från sina kommuner till andra, för att befinna sig i trygghet.

– Men när det gäller det medel som avsatts till konkreta åtgärder mot våld i heders namn och förstärkta resurser för att stödja de kvinnojourer som faktiskt jobbar dagligen med våldet mot kvinnor, till Terrafem som ger skydd till Fadimes utsatta medsystrar, händer inte mycket, säger Bernardita Nuñez besviken och orolig men fast besluten att kämpa vidare.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20140124 - Linnea Bruno

Det är en skam att de sviker. Stort tack Terrafem för en mycket bra konferens i veckan. Ni imponerar!

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: