Marianne Weichselbraun är legitimerad barnmorska i Västra Götaland och ledamot i Svenska barnmorskeförbundet.

Göteborgs barnmorskor tänker vara med där besluten tas

2014-01-24 | Matilda Otterstam padlock

EKONOMI

Dåliga förutsättningar för att ge bra och säker vård till födande kvinnor, onödiga komplikationer för kvinnor, barn och familjer. Barnmorskeupproret är fortfarande på agendan och på onsdagen möttes barnmorskor från olika delar av landet i Göteborg för att diskutera problemen.

RELATERADE ARTIKLAR

2013-12-06 Fortsatt kamp mot riskabla arbetsvillkor

2013-11-15 Ohållbart arbetsmiljöklimat

2013-05-17 Förlossningsvården är inte okej

2013-03-15 Vem har ansvar för Stockholmsvården?

2013-03-08 Kvinnokamp på liv och död

För ett år sen fick barnmorskorna i Stockholm nog och påbörjade ett ideellt arbete för att förbättra vården för kvinnor och barn i samband med barnafödande. På onsdagseftermiddagen var det barnmorskorna i Västra Götalands tur att sätta ner foten.

– Vi i Göteborg påbörjade arbetet under förra året, men vi lyckades inte samla oss ordentligt. Vi var ute och demonstrerade den 5 maj och har gjort lite intervjuer i medierna, men det är först nu som vi, precis som Stockholm, har en tillsatt strategigrupp, säger Marianne Weichselbraun, legitimerad barnmorska i Västra Götaland och ledamot i Svenska barnmorskeförbundet.

Till mötet i Göteborg på onsdagen kom cirka 25 barnmorskor som rest från Skåne, Stockholm och Borås. Där fanns även fackligt aktiva från Göteborg och Stockholm.

– Jag tycker vi hade ett jättebra möte och alla verkade nöjda. Dels var det bra att träffas för att kunna stötta varandra, men även ge varandra tips på hur vi går vidare härifrån, säger Marianne.


Onödiga komplikationer

De frågor som diskuterades på mötet var bland annat kvinnans rätt till god vård i samband med födande. På grund av bland annat den stressiga arbetsmiljö barnmorskorna arbetar i kan deras arbete leda till komplikationer.

– Vi vet att vi skapar onödiga komplikationer för alla inblandade i en födsel, vi kanske inte kan förhindra alla vårdskador, men vi skulle kunna minska dem. Det är inte försvarbart att driva den vård man gör i Sverige. Vi har kunskapen, men vi behöver resurser för att göra det, säger Marianne.

Därför driver barnmorskorna även en annan viktig punkt, att det alltid ska finnas en barnmorska vid varje födande kvinna.


Strukturer inom vården

Marianne Weichselbraun säger även att många kvinnor som ska föda inte vet om sina rättigheter. Det är därför viktigt att dels informera de blivande föräldrarna om vilka val de har rätt till, men även utveckla en mer nyanserad förlossningsvård där kvinnor själva får vara med och påverka hur de vill föda. Ett sätt att förändra vården är att sitta med i de beslutande organen.

– Vi behöver vara med när beslut ska tas, för det är ju vi som bär kunskapen, säger Marianne.

Nästa steg för barnmorskorna i Göteborg är att träffa politikerna och komma in i rätt rum för att kunna påverka beslutsprocessen. Men detta är förmodligen bara början på en lång kamp om bättre och säkrare förlossningsvård. Det finns vissa strukturer inom sjukvården som inte är jämlika. Vissa områden värderas inte lika högt som andra, menar Marianne. Speciellt de områden som rör kvinnor och barn. Inom förlossningsvården är både patienten och de som arbetar där kvinnor, det är en dubbel kvinnofråga.

– Vi känner väldigt tydligt hur olika man satsar på vården och hur man värderar oss som arbetar med detta, avslutar Marianne.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: