Gunvor G Ericson är jämställdhetspolitisk talesperson för Miljöpartiet.

Feminism handlar om politik

2014-01-24 | Gunvor G Ericson padlock

OPINION

”Feminismen handlar om mänskliga rättigheter, att medvetandegöra och synliggöra alla människors lika värde, att alla människor har rätt att få vara den person hen är utan att låsas in i könsbundna normer eller råka ut för strukturell diskriminering. Om inte politiker förstår varför feminism behövs, kan vi heller inte räkna med någon förändring.” Det skriver Miljöpartiets jämställhetspolitiska person Gunvor G Ericson i veckans valkrönika.

Gunvor G Ericson är jämställdhetspolitisk talesperson för Miljöpartiet de gröna.

Feminism handlar om frihet. Frihet att vara den du är, utan att låta gamla normer begränsa dig. Det som alliansregeringen kallar frihet – att varje familj ska välja hur de delar upp arbete och föräldraledighet – har visat sig leda till ofrihet. Dessa val styrs av gamla normer och värderingar som fortfarande har stark makt över oss.

Sveriges självbild är att vi är jämställda. Sanningen är att vi är långt ifrån så jämställda som vi tror. De så kallade fria valen vid köksbordet om fördelning av föräldraledighet, vård av sjuka barn, städning och hushållsarbete styrs fortfarande av gamla normer och värderingar. Så länge de har så stark makt över oss är vi inte fria. Det kan inte försvaras att det fortfarande finns en löneskillnad på 14 procent mellan kvinnor och män. Inte heller att tre fjärdedelar av föräldraledigheten tas ut av mammorna eller det faktum att män är de som oftast drabbas av våldsbrott, begår självmord och har sämst betyg i skolan.

Feminismen handlar om mänskliga rättigheter, att medvetandegöra och synliggöra alla människors lika värde, att alla människor har rätt att få vara den person hen är utan att låsas in i könsbundna normer eller råka ut för strukturell diskriminering. Om inte politiker förstår varför feminism behövs, kan vi heller inte räkna med någon förändring. Tills nyligen hade vi en jämställdhetsminister som inte ens kallade sig feminist. När den nya jämställdhetsministern faktiskt säger ”jag är feminist” gav det stor uppmärksamhet för något som borde vara självklart.

Jämställdhetspolitiken går bakåt. Det finns det siffror på.

Löneskillnaden mellan män och kvinnor är fortfarande 14 procent. Inkomstskillnaderna har ökat med 38% sedan alliansen tillträdde. Inkomst är alltså allt man får i plånboken, förutom lön, även tex sjukpenning, föräldraförsäkring, aktieutdelning, räntor, skatteavdrag etc. Fler kvinnor är sjukskrivna, tar ut föräldrapenning etc medan männen håvar in räntor och skatteavdrag. Ser man enbart till de som arbetar heltid har skillnaden ökat ännu mer. Från i genomsnitt 34 900kr/år 2006 till 53 600 kr/år 2013.

Tre fjärdedelar av föräldraledigheten tas ut av mammorna. Försäkringskassans rapporter visar att kön är viktigare än ekonomi. Sjukskrivningarna ökar, och det är mest kvinnor som drabbas. Kvinnors sjukpenningtal är ungefär 80% högre än mäns.

Försämringen av skolan drabbar pojkar allra mest. I PISA-undersökningen har pojkar ännu sämre resultat än flickor i såväl matte som läsförståelse och naturvetenskap.

Andel kvinnor i börsbolagens styrelser står still. När hot om lagstiftning försvann, försvann även utvecklingen mot fler kvinnor i styrelserummen. En tredjedel av alla svenska bolag har inte en enda kvinna i ledningsgruppen. Nio av tio styrelseproffs är män.

2013 hade kvinnor i genomsnitt 61 500 kronor mindre i nettoinkomst än män per år sett till samtliga personer äldre än 19 år. År 2006 var skillnaden 44 600 kronor. Kvinnornas ekonomiska möjligheter att forma sina liv har försämrats i relation till männens. Det går helt på tvärs med de jämställdhetspolitiska målen. När det sparas på vård och omsorg får kvinnor ta ett större ansvar för att vårda anhöriga, på bekostnad av egen inkomst och fritid. Regeringen har infört vårdnadsbidrag och tagit bort Försäkringskassans uppdrag att främja ett jämställt uttag av föräldraförsäkringen. Det här är inte bara på tvärs mot de jämställdhetspolitiska målen, det är aktiva och medvetna politiska beslut som leder till att kvinnor fortsätter ta det största ansvaret för barn och hem, och halkar efter ekonomiskt.

Glädjande nog inser fler att det behövs en feministisk politik, och engagerar sig för att öka kunskapen om feminism. Ett exempel är initiativet ”33 anledningar att vara feminist”. De skriver bland annat ”Feminism är ingen tjejgrej. Det är en människogrej”. Den inställningen behöver komma fram oftare, hos både killar och tjejer. Allt för ofta möter jag unga killar som säger att ”feminism handlar bara om tjejer”. Men så är det inte. Feminism är viktigt för alla.

Det är dags att gå till botten orsaken till inkomstskillnader, våld och alla annan ojämställdhet. Feminism är ingenting vi kan ta för givet – det handlar om politik.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: