(fr v) Jyoti Swahn, Moa Hamner och Lisbeth Estrada Pérez

Stenhårda brudar samarbetar

2013-12-20 | FemPers padlock

KULTUR

Lisbeth Estrada Pérez, Moa Hamner och Jyothi Swahn pluggar "Dokumentär i världen" vid Röda korsets folkhögskola med avsikten att bli dokumentärfilmare. De driver också ett Instagramkonto med namnet @enstenhardjavlabrud, ett initiativ för att tjejer ska få vara precis som de är.

Hälsning från @enstenhardjavlabrud:

Vi tackar vår LP kille Axel Klint som hjälpt till lägga ut låtar på fredagar för att peppa in fredagar och helg! Han har hjälpt oss så mycket!

Feministiskt Perspektiv ställde några frågor till tjejerna bakom #enstenhardjavlabrud via chatten på Facebook.


Hur kom ni på idén?

– Uppkomsten till en stenhård jävla brud var att vi tre var på Mångkulturcentrum på en utställning. Vi skulle fotografera varandra och då säger Jyothi att Lisbeth ska posa som en stenhård jävla brud och inte som en putande modell. Detta ledde oss in på ett samtal om att tjejer väldigt sällan får vara precis som vi är. Att vi konstant matas med att vara på ett visst sätt. Det i sin tur ledde till att fan nu tar vi initiativet till att låta tjejer vara precis så dom är.


Hur har responsen varit?

– Responsen har varit jättebra. Vi är förvånade och glada över att den har spritt sig så fort! Vi har fått så sjukt mycket följare på så kort tid. Det visar ju att en efterfrågan för kvinnlig pepp och stöttning finns i något så enkelt som i ett Instagramkonto.


Ser ni något mönster bland era följare?

– Självklart har vi feminister i både i form av kvinnor och män. Men inte nödvändigtvis bara etablerade feminister utan som jag tror har fått upp ögonen för feminism tack vare vårt lättillgänglighet på Instagram. Bara bland oss grundare så har vi alla tre väldigt olika erfarenheter av hur feminism vände på våra liv. Moa har till exempel läst genus på akademisk nivå. Lisbeth har fått kunskap genom folkbildning i samband med politisk aktivitet och Jyothi har märkt att hennes tankegångar har gått hand i hand med feminismen vilket har gjort att hon nu känner sig trygg med att kalla sig själv feminst. De flesta följare är unga tjejer från olika delar från Sverige, vilket är bra. För det är en viktig målgrupp att nå. För att bygga vidare på att kvinnor ska stötta varandra, alltså systerskap måste byggas i ung ålder för att detta ska bli en kontinuerlig norm. Följ Grynets visdomsord: Ta ingen skit!


Vad krävs för att bli en stenhård jävla brud?

– Vi tror att det finns ”en stenhård jävla brud” i oss alla. Det är den vi vill främja. Våga vara dig själv och våga släppa taget om sociala könsnormer när det behövs. Man ska våga göra det där läskiga som att sätta ner foten, kanske inte nödvändigtvis för sig själv utan också för andra systrar. Ibland genom att stötta upp, lyfta upp och stärka andra. Det kan vara ett stort lyft att vara en stenhård jävla brud. Se inte varandra som konkurrenter utan mer som i ett team och att alla behövs. Vi sitter alla i samma patriarkala båt.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: