Malmö Tjejjour har gått ut i strejk.

”Arbetssituationen inte längre hållbar – vi strejkar”

2013-12-17 | Tjejjouren i Malmö padlock

OPINION

”Under de senaste tre åren har våra ekonomiska bidrag gått från att räcka till två 50-procentstjänster till att endast räcka till en 25-procentig tjänst, som eventuellt inte ens gäller året ut. Det är inte hållbart.” Det skriver Tjejjouren i Malmö som nu går ut strejk då trycket på verksamheten är dem övermäktigt.

Mer om Tjejjouren i Malmö här.

Tjejjouren i Malmö är, sedan 14 år tillbaka, en av Sveriges största ideellt drivna tjejjourer. Vårt huvudsakliga arbete består av stödverksamhet, med stödchatt, stödmail, stödtelefon och stödträffar, samt att informera och utbilda.

Det är tufft att vara ung tjej idag. Höstens mediarapporteringar om tjejers utsatthet för hot, våld och sexuella övergrepp visar tydligt detta. Enligt en ny studie har var åttonde flicka tvingats till samlag eller utsatts för försök till samlag mot sin vilja innan de fyllt 18 år (SCB 2013). Hot och trakasserier på nätet och en råare attityd kring sexualitet bland unga är andra aktuella exempel.

Att ha en joursyster som lyssnar kan vara avgörande för den utsatta - för att orka ta sig igenom vardagen, kunna söka annan hjälp och eventuellt göra en polisanmälan. De som kontaktar oss kan vara anonyma och vi har inte någon anmälningsplikt. Det gör att Tjejjouren fyller en ovärderlig funktion. De som söker stöd hos oss har ofta inte tagit kontakt med någon myndighet eller professionell. Vi når därför dit ingen annan når.

I Tjejjourens stödverksamhet utbildas alla medlemmar internt både förberedande och kontinuerligt under tiden som aktiv. Stödverksamheten består av en stödchatt som håller öppet två kvällar i veckan, stödmail som besvaras varje dag året runt, stödsamtal via telefon och stödträffar som sker vid behov. De som hör av sig till oss är i stort behov av någon att prata med. Det kan handla om kropp och sexualitet, utsatthet för våld och trakasserier eller psykisk ohälsa och självskadebeteende.

Två gånger om året arrangerar Tjejjouren i Malmö terminslånga studiecirklar där vi utbildar alla som vill engagera sig i jouren. Studiecirklarna har ett högt söktryck och det finns många som vill vara aktiva i Tjejjouren. Dessutom arrangerar vi utbildningar och temadagar för andra tjejjourer i Skåne, för allmänheten och yrkesverksamma i Malmö.

Självklart kräver den här verksamheten administration. För att ha en fungerande och sammanhängande verksamhet har Tjejjouren sedan cirka sju år tillbaka haft minst två avlönade halvtidstjänster.

Under de senaste åren har vi kunnat se en långsiktig tendens att det ekonomiska bidraget som möjliggjort anställningar i Tjejjouren har minskat drastiskt. Detta har skett i samband med att ansvaret för bidraget har flyttats från kommunal, via regional, till statlig nivå. Det har lett till att det inte längre finns någon lokalt förankrad kännedom kring vår verksamhet hos beslutsfattare.

Under de senaste tre åren har våra ekonomiska bidrag gått från att räcka till två 50-procentstjänster till att endast räcka till en 25-procentig tjänst, som eventuellt inte ens gäller året ut. Tjänsten har alltså reducerats med tre fjärdedelar. Det är inte hållbart.

Lika mycket arbete på färre timmar gör att arbetsbördan på den anställda och på alla oss som arbetar ideellt i Tjejjouren är oerhört stor. De minskade ekonomiska resurserna gör det dessutom omöjligt att bedriva en långsiktig och stabil verksamhet.

Därför har vi nu tvingats att gå i strejk. Situationen är ohållbar och Tjejjouren går på knäna. Arbetsbördan för den anställda har varit så övermäktig att vi som arbetar ideellt måste lägga ner ännu mer tid och göra stora delar av det administrativa arbetet för att hålla föreningen flytande. Detta gör att de övriga verksamheterna – framför allt stödverksamheten – nu blir omöjliga att upprätthålla.

Det är oerhört tungt att tvingas fatta beslutet att stänga ner all stödverksamhet, då vi vet hur mycket det betyder för våra stödsökande. Att detta sker nu, i anslutning till jul och nyår, är dessutom särskilt betungande eftersom detta är en tid då extra många är i behov av det stöd som vi kan erbjuda. Det är första gången i jourens fjortonåriga historia som vi tvingas stänga ner.

Tjejjouren i Malmö kräver att kunna upprätthålla en långsiktig verksamhet och att kunna erbjuda en bra arbetsplats både för de anställda och för oss som arbetar ideellt. Vi kräver att kunna planera vår verksamhet minst två år i taget med säkrad finansiering. Tjejjouren i Malmö kräver resurser för att kunna ha minst två halvtidstjänster med marknadsmässig lön i minst två år framöver.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: