Veronica Svärds blogg Intersektionen har haft över 75 000 besök i veckan.

Bloggen som ska bli motannons

2013-12-13 | Anna-Klara Bratt padlock

INRIKES

Över 35 000 kronor på drygt ett dygn kom det in till den insamling som Gudrun Schyman och Elisabeth Ohlson Wallin initierade i veckan tillsammans med aktivisten och bloggaren Veronica Svärd för att köpa en annons som motsäger de rasistiska falsarier som publicerades i söndagens upplaga av Dagens nyheter.

I veckan har Göteborgsbaserade forskaren Veronica Svärd, Feministiskt initiativ, haft stort genomslag för sin vidräkning av den rasistiska annons som Dagens Nyheter publicerade i söndags. Närmare 80 000 besökare hade varit inne på Svärds blogg Intersektionen i mitten av veckan – och de flesta medier i hade också besökt sidan.

Feministiskt Perspektiv ställde förra veckan några frågor till Veronica Svärd. Sedan dess har upplägget för insamlingen förändrats något. Annonsen kommer att publiceras i en annan rikstäckande tidning än DN på juldagen, som en antirasistisk julklapp. Det mest fördelaktiga erbjudandet hittills är från Expressen, och drygt hälften av summan är i skrivande stund (måndag 16 december) insamlad.


Vad din kommentar till genomslaget?

– Fantastiskt! Jag hade ingen aning om att det fanns ett så stort sug efter någon som bemöter fascismen på det sätt som jag gjorde på bloggen. Det tyder på att det finns ett stort utrymme att fylla i debatten om migrationsfrågor, ett utrymme som jag hoppas att många antirasister kommer att fylla framöver.


Vad för slags reaktioner har du mött?

– Hundratals människor har hört av sig med tack, hyllningar och säger att jag inger hopp. Så även om jag också fått hundratals hatmeddelanden från Avpixlats hejarklack, så är det den stora omfattningen av de positiva reaktionerna som jag blivit mest överraskad av. Det skänker en ödmjuk styrka att fortsätta kampen.


Gudrun Schyman och Elisabeth Ohlson Wallin har utifrån din text startat en insamling så att du kan köpa motsvarande utrymme i DN för att korrigera uppgifterna om migration som presenterades i annonsen – hur går det?

– Det går riktigt bra! Efter 1,5 dygn har närmare 35 000 kr kommit in, och bland bidragsgivarna finns personer som Özz Nujen. Bloggtexten och insamlingen har även pushats av en rad kända personer som Åsa Linderborg, Lars Ohly, Lena Sundström, Daniel Swedin, med flera, så den har fått stor spridning.


Har ni varit i kontakt med DN ännu – räknar ni med att få samma rabatterade pris som det rasistiska förlaget?

– Ja, jag har fått bekräftat från DN att jag kommer att få samma rabatt som bokannonsören fick, alltså 115 000 kronor plus moms.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: