För första gången delade polisen ut blommor till deltagarna i Pune Pride.

Blommor för tillit på pride i Indien

2013-11-29 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Nya, hoppingivande perspektiv fördes in i Pride-paraden i Pune i år. Sholeh Irani har fått en rapport från Golnaz Malek, som deltagit i arbetet med paraden som arrangeras av Samapathik Trust för tredje året i rad.

Delhi, Bangalore och Pune, är de tre städerna i Indien där queer-pride arrangerades den 24 november. Golnaz Malek deltog i marschen i Pune. Hon är kvinnorättsaktivist och gäststuderande från Iran i Pune provinsen. Malek arbetar med en stödförening för hiv-smittade. De senaste veckorna har hon jobbat hårt för att hjälpa sina vänner i Samapathik Trust, som arrangerar Pune Pride och är mycket nöjd med resultatet.

Och på Pune Pride hände i år någonting ovanligt.

– Polisen kom och gav oss demonstranterna rosor och såg verkligen till vår säkerhet under marschen genom staden! Jag kunde inte tro mina ögon, men det var sant, vi fick blommor av indisk polis! Vi har arrangerat Pune Pride under tre år, men i år var det första året vi fick tillstånd av polisen och inte nog med det, även rosor, berättade Malek förvånad och hoppfull.

Polischefen Bhanupratap Barge sade till tidningen Midday att sedan han tog över Faraskhana polisstation, har han lärt sig en del om de problem som hbtq-personer möter och hur de behandlas. Och det var hans idé att dela ut blommor bland demonstranterna för att ”de ska börja lita på polisen”.

Organisationen Samapathik Trust som sedan tre år arrangerar Pune Parad, kämpar för homosexuella mäns hälsa och rättigheter. Men den här gången bestämde Samapathik att årets marsch ska ägnas åt queer-kvinnorna och deras rättigheter och utsatthet. Pride demonstrationen leddes därför i år av lesbiska och bisexuella kvinnor.

Samapathiks ordförande förklarade beslutet och säger till tidningen Midday att de i tidigare pride-marscher i Pune märkte de att kvinnorna inte kände sig välkomna till paraden. ”Men vi ville att lesbiska kvinnor ska delta i paraden och för att uppmuntra kvinnorna, bad vi även några kända lesbiska aktivister från Mumbai att komma till vår parad i Pune”, menade ordföranden i Samapathik.

Marschen uppmärksammades i Punes tidningar. Enligt lokala tidningar deltog cirka 200 personer i paraden, varav 30 procent var från icke hbtq-organisationer som ville visa sitt stöd för hbtq-deltagarna.


Foto: Samapathik


En av årets paroller var: I'm gay, that's ok, I'm lesbian, that's ok! Foto: Golnaz Malek

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: