Victoria Kawesa och Ophelia Haanyama talare på World Ais Day på söndag.

Afrikaner dubbelutsatta för stigmat runt AIDS

2013-11-29 | Anna-Klara Bratt padlock

INRIKES

– Den dubbelutsatthet som afrikaner lever med som hivpositiva och stigmat som fortfarande finns kring sjukdomen måste få ett slut! Det säger Victoria Kawesa och Ophelia Haanyama inför Worlds Aids Day som infaller i dag.

Här kan ni läsa mer om seminariet på söndag.

I dag är det Worlds Aids Day. Varje år 1 december tänds ljus över hela världen till minnet av alla dem som förlorats till HIV/AIDS.

CinemAfrica uppmärksammar tillsammans med Noaks Ark minnet av de ca 1,2 miljoner afrikaner som dog på grund av AIDS- relaterade sjukdomar under 2012 med ett seminarium och filmvisning av Life Above All på Bio Rio i Stockholm.

Life Above all är baserad på den internationella prisbelönta boken, Chandas hemlighet av Allan Stratton. Filmen handlar om den 12-åriga Chanda och hennes familj som drabbats av hiv.

Med på seminariet är också Ophelia Haanyama. Hon fick beskedet om att hon var Hivpositiv när hon var mitt uppe i livet. I boken Ophelias Resa skildrar hon sitt liv. Ophelia tog ett medvetet beslut att offentligt tala om sin HIV-status, och har därmed inspirerat flera afrikanska kvinnor och flickor att våga leva öppet med sin sjukdom.

- Jag hade tillgång till bromsmediciner i Sverige och kontinuerliga läkarkontroller, samtidigt som mina släktingar i Zambia, med precis samma sjukdom, inte fick samma möjlighet att leva som hivpositiva, säger Ophelia Haanyama.

Victoria Kawesa har länge varit engagerad i det hivpreventiva arbetet i Sverige, och är en av grundarna till den första afrikanska hiv/aids organisationen i Skåne. I dag jobbar hon som verksamhetschef för CinemAfrica, och säger att film är ett fantastiskt verktyg för att få en djupare förståelse och engagemang för sitt och andras lidande.

Victoria Kawesa och Ophelia Haanyama har båda djupa minnen från början av 90-talet, då HIV/AIDS epidemin var som värst i Sverige. En tid då det inte fanns bromsmediciner, en tid när många av oss förlorade sina nära och kära.

– Samtidigt, levde vi i ett Sverige som stigmatiserad hela gruppen afrikaner som hivpositiva. Därför har hivpositiva afrikaner alltid varit dubbelutsatta då och är utsatta idag, säger Kawesa.

- Jag har själv många släktingar som är sjuka och som dött i sjukdomen. Jag tänker alltid särskilt på min kusin Gloria som dog bara 5 år gammal. Hon föddes som hivpositiv och skulle ha fyllt 25 år idag. Att se henne tyna bort och bara vara ben, är ett av de hemskaste minnen man kan ha. Trots all smärta hon genomgick, var förblev hon den glada 5 åringen som levde för att fira sin systers födelsedag och önskade sig ett dockhus i julklapp. Gloria dog på ett sjukhus i Stockholm den 8 november 1993. Jag vill särskilt hedra henne denna World Aids Day, säger Victoria Kawesa.

Under 2012, blev ca 260 000 barn infekterad med HIV, 90 procent av dessa är afrikanska. UNAIDS har inför World Aids Day 2013 en kampanj, #Zerodiscrimination, för att uppmärksamma att alla hivpositiva har rätt att leva ett liv fritt från diskriminering, fördomar och rädslor.

– Den dubbelutsattheten som afrikaner lever med som hivpositiva och stigmat som fortfarande finns kring sjukdomen måste få ett slut, säger Victoria Kawesa och Ophelia Haanyama.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: