Ljusmanifestation vid Hötorget, 25 november 2013.

Leve solidariteten mellan världens kvinnor!

2013-11-27 | Ferah Bozcali padlock 2

OPINION

I måndags var det Internationella dagen för avskaffande av våldet mot kvinnor. I ett tal på Feministiskt initiativs manifestation i Stockholm lyfte Ferah Bozcali, från kvinnoföreningen Amara, kvinnokämpar som mist sina liv. Hon lyfte också fram alla kvinnor i världen som vägrar ge upp och manade till fortsatt gemensam kamp.

* Systrarna Mirabal var politiska aktivister och mördades brutalt 1960 i Dominikanska Republiken på grund av sitt oupphörliga motstånd mot diktatorn Rafael Trujillo.

Hej allesammans!

Å den Kurdiska kvinnoföreningen Amaras vägnar hälsar jag er varmt välkomna. Kära systrar, som kurd, turk, arab, perser, laz, armenier,Assyrier och Syrianer, aleviter – från Mellanöstern, Europa, Afrika, Asien eller USA – bör vi alla kvinnor möta denna internationella dag mot våld mot kvinnan med passion för frihet, och med en beslutsamhet mot allt slags våld.

Av den anledningen vill vi i dag hedra minnet av de kvinnor som ristat in sina namn i historien för kvinnans frigörelse, i kampen för kvinnans frihet. Vi vill hedra Maria Theresa, Patria och Minerva, Mirabal-systrarna*, för deras kvinnokamp mot diktaturstyret i Dominikanska Republiken.

Denna dag högtidlighålls i dag till minnet av dessa tre kvinnor som lönnmördades av Trujillo-regimen den 25 november 1960. Denna dag bör inte endast vara en minnesdag för oss. Vi bör likväl ifrågasätta den mansdominerade samhällstrukturen, avslöja dess smutsiga och undangömda former. De kvinnor som deltar i kvinnans frihetskamp bör förena sig och ställa dessa orättvisor och de ansvariga till svars. Det viktigaste av allt att skapa en medvetenhet och låta kvinnan i grunden bygga ett jämlikt, demokratiskt samhällssystem.

Kära vänner...

Det som under de senaste åren kallat arabiska våren har istället blivit ett intrång i Mellanöstern. Det intrånget mot kvinnors och andra folkgruppers frihets- och jämlikhetskrav har orsakat stora motsättningar i Tunisien, Libyen, Egypten och Syrien. Motsättningarna har lett till en bakslag i mänskliga rättigheter i allmänhet, i synnerhet kvinnors rättigheter.

Våld mot kvinnor har eskalerat ännu mer i lagens, jihads, religions, traditionens och politikens namn. I Syrien har många kvinnor blivit våldtagna mördade av Al Nusra och liknande gäng. Man sprider lögner att alla dessa gärningar har gjorts i religionens och jihads namn.

Den mansdominerade mentaliteten och politiken har fått ett nytt utseende och nya uttalanden spökar återigen. AKP-regeringen i Turkiet har gått så långt som till att göra intrång i kvinnans tankar, vilja, tro och kropp. Man vill lansera kvinnan som ett syndens objekt och på så sätt dra henne tillbaka från samhällsarenan.

Vi som är kvinnor från Kurdistan har förlorat Sakine Cansiz som grundade vår befrielsekamp, Fidan Dogan och Leyla Saylemez, den 9 januari 2013 i Paris. De blev lönnmördade i en gement attentat. Precis som systrarna Mirabal har de tre kurdiska hjältinnorna varit aktiva för kvinnors frihet med sina liv och kamp in i det sista. De har bevisat att de är kamrater till Mirabal-systrarna.

De tre kamraterna blev lönnmördade genom ett samarbete mellan internationella krafter. Det är solklart att måltavlan för denna massaker var kurdiska kvinnor, och alla andra kvinnor i världen, som inte ger upp kampen för sina fri- och rättigheter. Med Paris-mordet ville man återigen utföra en massaker på världens kvinnor och begick ett brott mot mänskligheten.

Med anledning av den 25 november vill vi minnas våra kamrater Sakine Cansiz, Fidan Dogan och Leyla Saylemez med vördnad och längtan och säga följande ”ni som inte knäböjde för den mansdominerade samhällsstrukturen vila i frid. Vi, era systrar i bergen i Kurdistan, i städer, i byar samt i Mellanöstern och på många håll i världen för den kampen vidare för att ställa denna samhällsstruktur till svars. Vi organiserar oss, håller ut och kämpar.

Vi kurdiska kvinnor hälsar denna betydelsefulla dag alla kvinnor som för kampen vidare, organiserar sig, aldrig ger efter för den mansdominerade samhällsstrukturen och säger vidare: Vi skärper kampen mot våldet, vi utvecklar vårt självförsvar på alla områden. Vi bygger ett alternativ, en fri, jämlik och demokratisk samhällsstruktur.

Vi fördömer våldet och dess förövare! Parismordet är en kvinnomassaker! Nej till alla former av våld mot kvinnor! Leve 25 november, den internationella dagen mot våld mot kvinnor! Leve solidariteten mellan världens kvinnor!


Fera Bozcali på manifestationen vid Hötorget den 25 november.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20131128 - Malin Ericson

Manifestationen anordnade Fi Storstockholm, Kan ju vara trevligt att veta! :)


20131128 - Jenny Rönngren

Javisst, det tackar vi för!

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: