Gertrud Åström och Wiveka Holst.

Sverige måste agera mot våldtäkt!

2013-11-25 | Gertrud Åström , Wiveca Holst padlock

OPINION

Samhället är inte rättssäkert för kvinnor så länge straffrihet råder i så stor utsträckning vid sexualbrott. Det anser den europeiska kvinnolobbyn EWL, och fokuserar de 16 dagar av aktivism för att avskaffa våld mot kvinnor som inleddess den 25 november på att få länderna som undertecknat Istanbulkonventionen att agera mot våldtäkt.

I dag, den 25 november, är FN:s internationella dag mot våld mot kvinnor. Den markerar starten på 16 dagar av aktivism för att stoppa mäns våld mot kvinnor fram till mänskliga rättighetsdagen den 10 december. I år agerar vi mot våldtäkt. I 33 länder över hela Europa genomförs aktiviteter och upprop under den gemensamma parollen "Agera mot våldtäkt! Använd Istanbulkonventionen!".

Sexualbrott är en av de brottstyper som anmäls i minst utsträckning. I EU uppskattas att endast 2-10 procent av alla våldtäkter anmäls. Motsvarande siffra i Sverige är 10-20 procent. Så lite som 2 procent av de anmälda våldtäkterna i Sverige leder till fällande dom. Samhället är inte rättssäkert för kvinnor! Därför måste sexuellt våld och våldtäkt högre upp på den politiska dagordningen.

Under den senaste tiden har vi i Sverige haft flera uppmärksammade fall och domar i sexualbrottsmål där rättens verklighetsförankring, kunskap och objektivitet ifrågasatts. Nyligen krävde kvinnorörelsen att justitieminister Beatrice Ask tillsätter en haverikommission som granskar rättsväsendets hantering av sexualbrott.

Vi kräver att beviskrav och rimlighetsbedömningar utreds och att kompetenshöjande åtgärder sätts in. Föreställningar om kön styr fortfarande rättsväsendets bedömningar. Rätts- och domstolsväsendet måste utbildas i sexualbrott och jämställdhet för att lagstiftningen ska fungera. Dessutom måste Sverige ratificera Istanbulkonventionen och införa en samtyckesreglering.

Det är nästan bara män som misstänks för sexualbrott i Sverige; av de misstänkta är 2 procent kvinnor. Majoriteten av offren är kvinnor. Bland de vuxna offren för våldtäkt år 2012 var 96 procent kvinnor och 4 procent män. Våldtäkter och sexualbrott är ett jämställdhetsproblem. Det är dags att tala klarspråk till killar och män. Vi måste både kräva och ge dem möjlighet att ta ansvar för sina handlingar. Samhället måste signalera att sex ska ske på lika villkor - mellan samtyckande individer.

Centerpartiet, Folkpartiet, Kristdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har tagit ställning för en samtyckeslagstiftning. Moderaterna, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna återstår. Om Sverige ratificerar Istanbulkonventionen kan de inte längre stå emot.

Istanbulkonventionen vilar på förståelsen av våld mot kvinnor som könsrelaterat, det vill säga en form av våld som begås mot kvinnor, just för att de är kvinnor. I konventionen slås fast att mäns våld mot kvinnor är ett hinder för att uppnå jämställdhet. Istanbulkonventionen är ett konkret verktyg i arbetet mot våldtäkt. Stater som ratificerar konventionen förbinder sig att i lagstiftningen införa en samtyckesreglering och att kravet på förekomst av fysiskt våld för att ett övergrepp ska klassas som våldtäkt tas bort.

Istanbulkonventionen antogs den 7 april 2011. Sveriges regering har undertecknat konventionen men ännu inte ratificerat den. Trots att konventionen har brett stöd i riksdagen är det oklart när Sverige kommer att tillträda konventionen. Vi tycker att det är dags nu!

I dag kommer människor i över 30 länder tillsammans trycka på för att fler länder ska ratificera Istanbulkonventionen. Du kan också vara med! Dela följande status på Facebook eller Twitter:

Det är dags att Sverige ratificerar Istanbulkonventionen och inför en samtyckeslag!

#actagainstrape2013 #sexpol


Gertrud Åström, ordförande Sveriges Kvinnolobby

Wiveca Holst, expert i EWL:s observatorium mot våld mot kvinnor.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: