Nu har en betongmur rests upp i den kurdiska gränsstaden Nusaybin, som ligger i närheten av Qamışlı i den syriska Kurdistan. På båda sidor av gränsen som sedan länge är tungt minerad, bor kurder. Ayse Gökkan, borgmästaren i Nusaybin är liksom alla de andra borgmästarna i turkiska Kurdistan en kvinna. Hon protesterade mot muren och krävde svar från myndigheterna. Men hon fick ingen förklaring.
Som protest inledde borgmästaren en hungerstrejk mot murbygget. Sedan en vecka har hon legat vid taggtrådsstängslet vid den minerade gränsen mellan de två kurdiska städerna. Som stöd till borgmästare Gökkan, har alla tio borgmästare i Kurdistan anslutit sig till hungerstrejken. Stödet för de strejkande borgmästarkvinnorna ökar för varje dag. Folken på gränsens båda sidor visar solidaritet med de hungerstrejkande.
Organisationen Kurdiska- och turkiska kvinnors fredsinitiativ i Sverige ser den turkiska regeringens rädsla som orsak till denna plötsligt uppresta betongmur. Myndigheterna vill inte att de två kurdiska folken på varsin sida gränsen ska kunna ha starka band och stödja varandra. I ett pressmeddelande skriver organisationen att ”den turkiska regeringen stödjer som bekant al-Qaidastyrkor som kämpar mot kurderna i Syrien. Vilket påvisar hur den turkiska regeringen spelar dubbelt. Å ena sidan låtsas man fredsförhandla med kurderna i Turkiet, å andra sidan stödjer man aktivt kriget mot kurderna i Syrien.”
Medan borgmästarkvinnorna hungerstrejkar och hoppet för kurdernas lika rättigheter i Turkiet minskas, bara några månader efter den brutala behandlingen av Gezi park-rörelsens fredliga protester, tar Sveriges emot Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan. Enligt den svenska regeringen är Erdogan här för att diskutera Turkiets reformarbete, förhandlingarna om landets EU-medlemskap och de bilaterala förbindelserna mellan Sverige och Turkiet samt Syrienkonflikten.
Ett svek mot kurderna
På en demonstration vid Mynttorget i Stockholm träffade Feministiskt Perspektiv Latfie Fegan, kvinnorättsaktivist och en av initiativtagarna till organisationen Kurdiska- och turkiska kvinnors fredsinitiativ i Sverige. Demonstrationen samlade människor från olika folkgrupper och representanter för varierade politiska spektra i Turkiet, för att protestera mot Turkiets premiärminister Erdogans officiella besök i Sverige.
Latfie Fegan betonar kraven från Kvinnors Fredsinitiativ och menar att de deltar i demonstrationen för att göra svenska medier och allmänheten uppmärksamma på det som händer i Turkiet.
– Sverige är nästan den enda vän Turkiet har när det gäller EU-förhandlingarna. Demonstrationsdeltagarna vill visa på den turkiska regeringens svek mot kurderna, nu när den turkiska premiärministern Erdogan besöker Sverige.
Organisationen Kvinnors Fredsinitiativ delar inte utrikesminister Carl Bildts uppfattning om ett Turkiet under Erdogans styre som ”transformerats mot ett mer genuint folkstyre”, något som Bildt skrev nyligen i en debattartikel i Dagens Industri. Till skillnad från Bildt varnar Kvinnors Fredsinitiativ för att turkiska staten bedriver ”skenspel när det gäller kurdernas rättigheter”. I sitt pressmeddelande inför Erdogans besök skriver organisationen att läget i Turkiet inte är så hoppfullt som den svenska regeringen vill visa upp.
Svagheter i "demokratipaketet"
Kvinnorättsaktivisten Latife Fegan förklarar att Erdogan inte helhjärtat har för avsikt att lösa den kurdiska frågan utan att han, trots löften, bara erbjuder mindre betydelsefulla rättigheter. Sedan mars i förra året har PKK förklarat en ensidig vapenvila och visat intresse för politiska lösningar när det gäller kurdfrågan. Detta har skapat stora förhoppningar i landet och bland kurder, enligt Fegan. Samtidigt visar det sig mer för varje dag att den turkiska regeringen inte håller sina löften eller nonchalerar frågan, menar hon.
– För en månad sedan presenterade Erdogan äntligen ett ”demokratipaket”. I paketet ingår några lättnader för kurderna. Till exempel ska kurdiska språket tillåtas i skolundervisning, något som har varit förbjudet. Men detta enbart i privata skolor, alltså inte i de statliga skolorna. Men det finns ju inga privata kurdiska skolor i Turkiet! Dessutom vilka och hur många kurdiska barn skulle ha möjlighet att gå till privata skolor, undrar Latife Fegan.
Enligt Fegan är Erdogans regering inte demokratisk då hundratals journalister och politiker sitter fängslade, anklagade enligt antiterrorlagarna som kränker åsiktsfriheten. När det gäller kvinnofrågan tycker Fegan att Erdogans regering har en värdekonservativ inställning som har blivit allt starkare med åren vid makten.
– Han lägger sig i kvinnors privata liv, vill bestämma över kvinnorna, bestämma hur många barn de ska föda eller hur de ska klä sig.
Erdogan har nyligen talat om behovet av att könsegregera universitetsbostäderna. Vad innebär det?
– Ja! Han vill att tjejer och killar ska ha separata studentbostäder, ett förslag som folk i Turkiet nu skämtar om. På en presskonferens gjorde han bort sig och frågade journalisterna om de verkligen tycker att killar och tjejer ska sova i samma byggnad. Han var förvånad att journalisterna ifrågasatte hans förslag! Folk undrar nu om Erdogan vill följa Irans exempel när det gäller könssegregering och kvinnopolitiken.
MEST KOMMENTERAT
SENASTE KOMMENTARERNA
Eva Schmitz - Jag vill bara hänvisa till min avhandling från 2007: Systers
Om Var Grupp 8 en feministisk organisation?
Abraham Adolfsson - Och härtill bör kanske sägas att jag är Finne och uppvuxen i
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Abraham Adolfsson - Ja, det är väl jättebra att ha ett intresse att ta till sig
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Per A.J. Andersson - Betalda övergrepp? Hmm… Brott ska lagföras, inte klumpas iho
Om Porr handlar om betalda övergrepp
Eva Annonssida - Finns ingen kärnvapen på marknadstorg.se
Om Nobels fredspris till kampanj för att avskaffa kärnvapen
gudrun tiberg - Hello nya Fempers nyheter! Underbart att allt blir tillgän
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Eva NIkell - Jag är definitivt med dig, även om jag tyvärr inte sitter i
Om Rödgrönt ointresse för fred och nedrustning borde oroa många
Barbro Frost - Radikala och bra synpunkter.
Om Var inte målet att vi skulle jobba mindre?
Arina Stoenescu - Heja och tack för att ni finns! Glad första maj!
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Frederick Lidman - Lite osäker på vad det här betyder i praktiken. Sidan femini
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
MEST LÄST