Emma Dominguez arbetar för medborgerliga rättigheter i organisationen Megafonen

Brev till tårtkvinnan

2013-11-06 | Emma Dominguez padlock 9

FEMINISM/DEBATT

Att kasta tårtor, grönsaker och pajer har varit ett sätt för de längst ner att visa missnöje mot de som sitter högst upp, skriver Emma Dominguez i ett öppet brev till "tårtkvinnan". Hon menar att etablissemanget som låtsas att SD är demokratiska är det verkliga hotet mot demokratin.

Sedan artikeln skrevs har "tårtkvinnan" trätt fram. Hon heter Irene Matkowitzc och har bl a intervjuats av Aftonbladet


RELATERADE ARTIKLAR

2013-11-07: Förkastlig hyllning av tårtkastning

2011-11-07: Demokratisk pluralism

Kära Tårtkvinna,

vi vill hylla dig och tacka dig för att du vägrade vara tyst. Din tårta prickade mitt på våra känslor.

Det stod någonstans att kasta tårtor, grönsaker och pajer historiskt sett varit ett sätt för oss utan makt, för oss längst under, att kritisera och visa missnöje mot de som sitter högst upp. I går kväll och idag har de försökt ta det ifrån oss.

De säger att tårtan var strategiskt dum. Vissa har ju nästan kallat dig för terrorist. Löjligt visst? Folk är lite överkänsliga.

Många säger att tårtan du kastade är ett hot mot demokratin. Fattar de inte att genom att spela med i deras ”vi är demokratiska”-charad så signalerar de att det är okej att rösta på dem? Att ta Jimmy och hans Pajasparti på allvar är det riktiga hotet mot demokratin.

De säger också att du gett röster till SD. Vi tror på att om det varit någon annan vettig politiker som ställt sig bakom dig, så hade vi vunnit tillbaka dubbelt-gånger-tusen så många röster. Det känns som att de etablerade politikerna och debattörerna, yani etablissemanget, sitter och tycker och uttalar sig utifrån hur de förväntar sig att medel- och överklassen ska ta det. Sådär pretto du vet, PK, förstår du vad vi menar?

Det var inte stenar, inte bomber, inte en toffel, utan en mjuk och gräddig tårta. Men det verkar inte vara någon från ”etablissemanget” som tänkt efter en stund och fattat hur vi resten av folket, utanför den där lilla medelklass-överklass-bubblan känner och tycker. Vi uppskattade dina cojones. Du är 60 år gammal och du vågade kasta en tårta rakt i anziktet på en rasist. Vilken hjälte!

Och mediasverige?! What´s up? Vi tycker att de borde bjudit in dig till tv-soffan istället för pajasen Jimmy och hans gäng. Där får de sitta med offerkoftan de redan sytt på sig för länge sen och gråta krokodiltårar. Fattar de inte? Det är inte din tårta som ställt till det, utan alla som blåser upp grejen? Det är politikerna, de överstrategiska/övernojjiga så kallade ”anti-rasisterna” och media som ger SD utrymme att göra sig själva till offer. Inte du. Vi borde kasta tårta på hela bunten.

Hade det varit fler som hyllat ditt hjältedåd så hade rasisterna hamnat i skuggan av ditt stordåd. Nu fick de all rampljus för att ingen hade bollarna nog att backa dig. Kära Tårtkvinna, du är den modigaste av alla.

Vi vill passa på att hälsa från alla ungarna på fritidsgårdarna, alla som vi träffat på t-banan på väg till jobbet, alla som vi stött på i centrum. I går garvade vi tillsammans. Vi klappade och vi jublade när vi fick se kladdet smeta ut sig på hans ansikte. Tack. Från djupet av våra hjärtan.

Vi tror på att du och din tårta kommer att vara historiska. Det är du som är demokrati!

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20131106 - åke andersson

Det är stor skillnad mellan tårta och järnrör. Mjukvara contra hårdvara.


20131106 - Anja Gustafsson

När jag började läsa artikeln "öppet brev till tårtkvinnan" kände jag mig orolig för att det skulle vara ytterligare en uppläxning med en massa pekpinnar. Men det blev det inte! Bra talat och tack för att du uttrycker det jag också tycker! Det känns som någon klass-grej det här. Medelklassen tycker att "hyfs" går före allt, och DOM hade säkert hellre röstat på väluppfostrade rasister än ohyfsade civil-olydnad-folk som framförde deras åsikter och intressen!


20131106 - Aisha Susanne Lundgren

Strålande bra, TACK!! Att kasta stenar, slå, knuffa, hota, slita av klädesplagg (på t ex muslimska kvinnor) är sätt att utöva förtryck och skrämma till tystnad. Att kasta tårtor och tomater på maktpersoner är ett sätt att förlöjliga dem som missbrukar sin makt och förtrycker människor genom sitt ämbete. Mer tårtor och mindre förvirrade demokratidiskussioner tack!


20131106 - Inti Medieproduktion

Nej, Feministiskt Perspektiv, ni gör mig djupt besvikna när ni publicerar en sån här text. Handgripligheter av det här slaget är aldrig okej, det är en typ av våldshandling som kränker den kroppsliga integriteten och förlöjligar den utsatta. Att publicera den här texten är bortom alla gränser. När publiceringen dessutom sker på en feministisk sida är det ännu värre. Den redaktionella ledningen bör ha en allvarlig diskussion om hur den här texten kunde slinka igenom. Ifall redaktionen själv inte inser problemet så är FemPers dött som feministiskt projekt. Inti Chavez Perez


20131106 - Edda Manga

Feministiskt perspektiv publicerar inlägg från alla slags feminister. Det finns fler feministiska opinioner i den här och i många andra frågor. Du är naturligtvis välkommen att kritisera texten/föreslå din egen feministiska analys i en egen text. Skicka gärna en sådan på 3500-5000 tecken till feminism@feministisktperspektiv.se


20131107 - Maja Karlsson

Nuvarande riksdag/politiska klimat är en typ av våldshandling som kränker den kroppsliga integriteten och förlöjligar alla utsatta.


20131107 - Nasim Aghili

Tack Feministiskt Perspektiv! Inti Medieproduktion bör ha en allvarlig diskussion om vilka värderingar som styr deras arbete och vilka vindar det är som resulterar i absurda formuleringar som "Att publicera den här texten är bortom alla gränser". Det finns verkligen olika feministiska opinioner i den här frågan. Själv vill jag skicka blommmor till Megafonen och FemPers! /Nasim Aghili


20131107 - paloma Madrid

Tack för den vackra koreograferade ärliga texten Emma Dominguez och för att Feministiskt Perspektiv väljer att publicera den.


20131127 - Jörgen Mattsson

SD och Åkesson är naturligtvis förskräckliga, men de sitter faktiskt inte vid makten, det är inte de som är överheten och bär inte ansvaret för den dåliga integrationen. Det är det som gör att både tårtattacken som detta inlägg känns lite förfelade. Men självklart sa sådant kunna publiceras.

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: