Farnaz Arbabi är blivande konstnärlig ledare för Unga Klara

Rasism och goda intentioner

2013-10-11 | Farnaz Arbabi padlock 3

KRÖNIKA/FEMINISM

Dina goda intentioner är ovidkommande. Försök hitta ditt rasistiska tankegods istället för att bedyra att du inte är rasist. Det rådet gav Farnaz Arbabi till studenter på Stockholms Dramatiska Högskola på ett seminarium om vithetsnorm förra veckan. Hennes reflektioner borde komma fler till del, tyckte vi på Feministiskt perspektiv.

Farnaz Arbabi är regissör, dramatiker och blivande konstnärlig ledare för Unga Klara

Texten är ursprungligen ett anförande vid seminariet Vithetsnorm och makt vid Stockholms Dramatiska Högskola 30/9-2013

Fallet Berns sällar sig till förra årets blackface-skandaler – Lilla hjärtat, Tintin, Makode Lindes tårta och faktiskt filmen Play. Att det i Sverige finns en historielöshet kring n-ordet och blackfacetraditionen råder det ingen tvekan om.

I USA har det funnits en tidig representation inom media och kultur – Richard Pryor, Cosby show, Whoopi Goldberg – för att ge några exempel ur underhållningsbranschen. Själv växte jag upp med Fem myror är fler än fyra elefanter, och Ronja Rövardotter var det närmaste jag kom en karaktär som, med lite god vilja, kanske kunde representera mig.

En annan aspekt är den svenska självbilden. Vi är goda, vi var neutrala under andra världskriget, vi ger bistånd, vi tar emot flyktingar, vi hjälper. Alltså kan vi inte ge uttryck för rasism. Men vi bär alla på rasistiskt tankegods. Vi har det i oss, på grund av att det historiskt har sett ut så att vita utnyttjat svarta och använt karikatyrer (som blivit stereotyper) i propagandasyfte för att kunna fortsätta behandla svarta och bruna som lägre stående.

Rasistiskt tankegods och goda intentioner

Studenterna i Lund som klädde ut sig till svarta slavar, eller personen i Pridetåget som sminkade sig till en somalisk pirat eller folk som envisas med att använda n-ordet (till exempel när de ska köpa en chokladboll) – dessa människor är troligtvis inte rasister. Men de ger uttryck för rasistiskt tankegods. Det kan vi alla här inne göra och har säkert gjort, pga att historien sett ut som den gjort.

Och när reaktionen blir ”men jag är inte rasist, mitt syfte var ju gott, jag är god” – som i fallet Stina Wirsén och Lilla hjärtat så glömmer en bort att: Ditt syfte är helt ointressant. Intentionen spelar ingen som helst roll. Detta är väldigt svårt för många att acceptera.

Men säg att du skulle råka trampa någon på foten när du reser dig upp från en stol. Då fokuserar du väl inte på dina goda intentioner? Då säger du förlåt, kollar att den andra personen är okej och ser dig för i framtiden. Du vänder inte händelsen till att handla om dig och dina intentioner. Du börjar inte anklaga den som du gjort illa för att vara överkänslig, lättkränkt, du börjar inte försvara dig. Låt samma princip gälla.

Nyckeln är att lyssna. Att kunna vara tyst och lyssna. Erkänn att det finns erfarenheter som du inte upplevt. Försök hitta ditt rasistiska tankegods istället för att bedyra att du inte är rasist. Först då kan vi komma nånstans.

Blackface-sminkningar av olika slag har pågått länge i Sverige, och fram tills helt nyligen var det inte konstigt att sminka skådespelare på en teater eller operascen när de skulle föreställa svarta. Inte bara i rollen som Othello. Att debatten uppstår nu beror till stor del på att vi har fler initierade mediepersonligheter som har offentligt utrymme att ifrågasätta och debattera, och med initerade menar jag inte bara att fler bruna och svarta konstnärer och journalister syns i dag – utan även att det finns en större akademisk, politisk och internationell medvetenhet bland människor.

På samma sätt som det i dag finns en mycket större genusmedvetenhet bland unga skådespelare, många har läst kurser på universitetet eller förkovrat sig på egen hand, så finns det en medvetenhet kring rasifiering och rasistiska strukturer. Bara det faktum att just vi är här på Stockholms dramatiska högskola, på en för alla studenter obligatorisk kurs i vithetsnorm och makt är faktiskt helt unikt.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20131011 - Goldina Smirthwaite

Superbra artikel, hade gärna delat den på fb om det gått. Vi är alla påverkade av rasistiska, sexistiska och heteronormativa strukturer som vi på ett eller annat sätt förhåller oss till.


20131014 - Sara Andersson

"Försök hitta ditt rasistiska tankegods istället för att bedyra att du inte är rasist." Det här citatet är så bra! Ska komma ihåg det, både för egen del och i diskussioner med andra. Tack!


20131014 - Johan Anderssson

Riktigt bra, jag håller med om vikten av att tänka på sitt eget rasistiska tankegods. Så klart att många männikor i sverige har påverkats av rasistiska strukturer där rashygienen är en del av vår historia.

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: