Läs också: Kvinnor i täten för krav på regimens fall i Sudan
Fakta:
Sudan blev självständigt 1956 då egyptisk och brittisk kontroll över landet formellt upphörde.
Två långa inbördeskrig har drabbat befolkningen hårt, omkring 1,5 miljoner har dödats och många har tvingats fly. Det första inbördeskriget pågick mellan 1955 och 1972, och det andra mellan 1983 och 2005.
För ett år sedan blev södra delarna av landet självständigt då Sydsudan bildades efter en folkomröstning.
Sharialagar infördes i landet 1983, under dåvarande presidenten Numeiri. Omar Hussein al-Bashir kom till makten genom en kupp 1989, och 1993 utsågs han till landets president. I juli 2008 utfärdar ICC en arresteringsorder för al-Bashir för folkmord, brott mot mänskligheten och krigsbrott i Darfur.
Källa BBC med flera.
Det är oklart hur många som har dödats i samband med protesterna där polisen använt tårgas och skarp ammunition och demonstranter ska ha satt eld på byggnader och bilar. Demonstranter har dock anklagat säkerhetsstyrkorna för att ha anlitat kriminella ligor att vandalisera för att därmed kunna legitimera våldet mot demonstranterna.
Obekräftade uppgifter från det pro-demokratiska och icke-våldsnätverket Girifna talar om upp till hundra dödade och på torsdagseftermiddagen rapporterades att oppositionen i landet sätter siffran till 141 och antalet stiger varje timme. Siffran är oavsett mycket hög, inte minst i jämförelse med de sex veckors protester som bröt ut i landet sommaren 2012. På fredagen bekräftade också Amnesty International tillsammans med African Centre for Justice and Peace Studies att åtminstone 50 personer hade dödats, men att nya dödsfall ständigt rapporteras.
Skjuter skarpt nu
När protesterna bröt ut förra året gick kvinnor i första ledet, bland annat var det kvinnliga studenter vid universitetet i Khartoum som gick ut i protest i mitten av juni 2012. Då liksom nu riktades vreden mot en höjning av priser på basvaror och mot borttagandet av subventioner på bland annat bränsle, många greps men få dödades. Ett skäl till de höga dödstalen är enligt Girifna att polisen nu skjutit skarpt mot demonstranter, många av dem skolungdomar och studenter.
Personer som Feministiskt Perspektiv varit i kontakt med tror att antalet dödade är ännu högre eftersom alla känner någon eller flera som har dödats. En person sade under torsdagen att ”det är revolution imorgon”. Under fredagen, efter fredagsbönen vid 14-15 på eftermiddagen blir det nya protester som väntas bli större.
Under onsdagen och igen på torsdagen släcktes internet ner i landet liksom mycket av teletrafiken Girifna anklagar regimen för att, likt den avsatte presidenten Hosni Mubarak gjorde i Egypten 2011, ha släckt ner nätet och satt press på mobiloperatörer att stänga ner sina tjänster i syfte att hindra informationsflödet och försvåra nya protester.
Anhöriga utpressas
I ett upprop under namnet Sudan Calling, menar kampanjen Abena (ungefär ”vi vägrar” på arabiska) att regeringen stängt ner nätet för att hindra omvärlden att ta del av det som händer i Sudan. Abena uppmanar också sudaneser runt om i världen att protestera och ordna solidaritetsaktioner till stöd för upproret. I ett upprop undertecknat Coalition of Sudanese Revolutionary Youths kallas upproret Sudans septemberintifada och gruppen uppmanar till fortsatta protester, att regimen ska avgå och upplösas och att brott mot Sudans medborgare ska utredas. Dessutom uppmanas armén och män och kvinnor i säkerhetsstyrkorna att ansluta sig till revolten.
Girifna förklarar på sin hemsida att nedstängningen av nätet orsakade panik bland många demonstranter, vars enda möjlighet att dela nyheter från händelseutvecklingen på gatan, var via sociala medier och telefoner. Bland annat har bilder och korta filmer publicerats på Youtube och Flickr, en del av dem visar svårt skadade eller dödade personer (läsare varnas för svåra bilder). Många bilder visar personer med tydliga skottskador.
På Twitter skrev ekonomen och aktivisten Yousif Elmahdi på torsdagen att källor inom sjukvården uppgett antalet döda till 111 men att den sudanesiska säkerhetspolisen NISS bevakar både sjukhus och personal och förhindrar att officiella siffror publiceras. Girifna uppger också att familjer vars anhöriga dödats måste skriva på dokument där det uppges att den döda varit inblandad i vandalisering för att få hämta ut kropparna.
Bakelser åt folket
Det var alltså Omar al-Bashirs tal för en vecka sedan som blev gnistan som på nytt tände protesterna mot regimen. Då han talade till studenter som står regeringspartiet National Congress Party nära, berömde sig presidenten över vad han åstadkommit under sina dryga två decennier vid makten.
Bland annat sade han att ingen hade ätit varmkorv eller pizza innan han kom till makten. Detta och tal om att han byggt lyxbostäder åt folket har kommit att hånas och liknas vid drottning Marie-Antoinettes bevingade ord: ”Låt dem äta bakelser!”, och protester har utlysts till fredagen som kallas ”hot dog Friday” på sociala medier. Det officiella namnet för fredagens protester har dock utropats till ”Martyrfredagen”, och president al-Bashir väntades också hålla ett nytt tal.
MEST KOMMENTERAT
SENASTE KOMMENTARERNA
Eva Schmitz - Jag vill bara hänvisa till min avhandling från 2007: Systers
Om Var Grupp 8 en feministisk organisation?
Abraham Adolfsson - Och härtill bör kanske sägas att jag är Finne och uppvuxen i
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Abraham Adolfsson - Ja, det är väl jättebra att ha ett intresse att ta till sig
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Per A.J. Andersson - Betalda övergrepp? Hmm… Brott ska lagföras, inte klumpas iho
Om Porr handlar om betalda övergrepp
Eva Annonssida - Finns ingen kärnvapen på marknadstorg.se
Om Nobels fredspris till kampanj för att avskaffa kärnvapen
gudrun tiberg - Hello nya Fempers nyheter! Underbart att allt blir tillgän
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Eva NIkell - Jag är definitivt med dig, även om jag tyvärr inte sitter i
Om Rödgrönt ointresse för fred och nedrustning borde oroa många
Barbro Frost - Radikala och bra synpunkter.
Om Var inte målet att vi skulle jobba mindre?
Arina Stoenescu - Heja och tack för att ni finns! Glad första maj!
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Frederick Lidman - Lite osäker på vad det här betyder i praktiken. Sidan femini
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
MEST LÄST