Feministisk guide till bokmässan

2013-09-25 | Karin Jacobson padlock

KULTUR

I morgon klockan nio öppnar portarna till årets bokmässa i Göteborg. Men hur välja bland alla hundratals intressanta rubriker i seminarie- och monterprogram? Vi bad Feministiskt Perspektivs Karin Jacobson att göra ett feministschema.

Söker man efter feministiska programpunkter på mässan blir man sällan besviken, så heller i år. Detta år finns en hel genusmonter, med namnet "Träffpunkt genus och jämställdhet", där det mässan igenom pågår ett digert program. I montern, med nummer B07:69, intervjuas på fredag klockan 14:30–14:45 exempelvis serietecknaren Liv Strömquist om genusforskning, jämställdhet och feminism, av Bosse Parbring från Nationella sekretariatet för genusforskning. Klockan 16–16:15 intervjuas sedan Gudrun Schyman om genusforskning, jämställdhet och feminism, av sekretariatets föreståndare Kerstin Alnebratt. Dagen därpå kan man kl 10:50–11:05 höra dramatikern och regissören Astrid Menasanch Tobieson och producenten Denise Olsson, båda från teatergruppen Stå!Gerillan, diskutera genusforskning, jämställdhet och feminism.


Feminismens olika språk

Även inom årets mässtema – Rumänien – ryms intressanta feministiska diskussioner. I Rumäniens monter C02:02 möter på fredag kl 14 –14.45 den rumänska författaren Gabriela Adameşteanu sina portugisiska och österrikiska kollegor Ana Luísa Amaral och Marlene Streeruwitz i ett samtal om feminismens olika språk.

För den som satsar på ett seminariekort finns också en mängd längre feministiska seminarier att välja på. Bland dessa märks torsdagens samtal med titeln "Frihetsälskande banbrytare", där Beata Arnborg – författare till Kerstin Thorvall-biografin Uppror i skärt och svart – och kulturjournalisten Annika Persson, författare till Lena Nyman-biografin Jag vill ju vara fri, samtalar med professorn i litteraturvetenskap med inriktning mot genusforskning, Lisbeth Larsson, klockan 11–11.45.


Pippi och Kulla-Gulla

En annan intressant fråga som belyses i seminarieform är om Kulla-Gulla är viktigare än Pippi Långstrump i dag. Det är titeln på samtalet med fil dr Eva Söderberg som skrivit avhandlingen Askunge, Madonna eller feminist? om barnboksförfattaren Martha Sandwall-Bergström. Tillsammans med Svenska Barnboksinstitutets chef Jan Hansson samtalar hon om Kulla-Gullas betydelse i dag, klockan 12–12.45 på torsdag, med seminariekod To12.00.6. Hörvärt är antagligen även förlaget Leopards samtal "Att synliggöra kvinnohatet", med Maria Sveland, Gudrun Schyman och kulturjournalisten Mattias Österlund, på fredag klockan 17–17.45 i K3.

Maria Sveland går också att höra i ett flertal andra montersamtal, bland annat i ABF:s monter B09:19 där hon lite tidigare på fredagen, kl 13–13.30, talar med Moa Elf-Karlén om rättvisa, mänskliga rättigheter och sin bok Hatet – en bok om antifeminism, under rubriken Hur stoppas antifeminismen?.


Jacobson läser serier

En annan höjdpunkt under mässan är när mediekritikern och Allt är möjligt-grundaren Maria Jacobson är med och läser de feministiska serietecknarna Sara Granér, Liv Strömquist och Nanna Johanssons som är aktuell med pinfärska boken Hur man botar en feminist, i ABF-montern på söndag 14-14.30. Den som inte hinner dit kan hålla utkik i Galagos monter, där Nanna kommer att framträda ett flertal gånger under mässan.

Utöver detta pågår i övervåningens vattenhål, Internationella Torget, dessutom en mängd spännande seminarier och diskussioner med internationellt tema. Vad sägs till exempel om ett samtal med rubriken "Kvinnliga journalister i ett gränslöst Europa", där Dana Grigorcea samtalar med Alexandra Pascalidou, på fredag 11 – 11.20.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: