Syster Angélique fick Nansen-priset för sin verksamhet Centre for Reintegration and Development

Får flyktingpris för hjälp till kvinnor i Kongo

2013-09-20 | FemPers padlock

UTRIKES

Den katolska nunnan Angélique Namaika utsågs i tisdags till årets pristagare av flyktingpriset Nansen. Priset delas ut av FN:s flyktingkommissariat UNHCR och hon tilldelas det för sitt arbete med att hjälpa kvinnor på flykt och som ofta utsatts för sexuellt våld i Demokratiska republiken Kongo.

I ett pressmeddelande skriver UNHCR att hon får priset för att hon genom sitt Centre for Reintegration and Development har hjälpt 2 000 kvinnor och flickor att bearbeta trauman som de fått utstå framför allt på grund av den ökända Lord's Resistance Army som länge har kidnappat och fört bort barn för att bli barnsoldater eller för att använda flickor och kvinnor som arbetskraft och som våldtagits.

– Syster Angélique jobbar outröttligt med att hjälpa kvinnor och flickor som är extremt sårbara på grund av trauma, fattigdom och tvångsförflyttning. Utmaningarna är oerhörda, vilket gör hennes arbete ännu mer anmärkningsvärt – hon låter inget stå i hennes väg, sade UNHCR-chefen António Guterres.

– Syster Angélique har bevisat att en person kan göra stor skillnad för familjer som splittrats av krig. Hon är en sann humanitär hjälte, sade han.

Angélique Namaika kommer att motta priset i Geneve i Schweiz den 30 september. Därefter reser hon till Rom för att i Vatikanen träffa påve Franciskus.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: