Från metodmaterialet Ur barns perspektiv.

Föräldraundersökning skickar tydliga politiska signaler

2013-09-16 | FemPers padlock

EKONOMI

I början av veckan presenterade Skolverket en stor undersökning om hur föräldrar ser på skolan och förskolan. Föräldrar till 124 000 barn har deltagit i undersökningen som bland annat visar att missnöjet med barntätheten är stor, liksom behovet av barnomsorg på obekväm arbetstid bland ensamstående.

I dag presenteras Skolverkets föräldraundersökning som föräldrar till 124 000 barn deltagit i. Drygt 90 procent av alla barn i Sverige mellan 1-5 år går på en förskola. Ytterligare fyra procent går i pedagogisk omsorg, till exempel familjedaghem. Övriga barn är oftast hemma med en förälder som är föräldraledig.

Undersökningen visar bland annat att föräldrar med barn i förskolan är mycket nöjda med personalen och att verksamheten stimulerar barnets utveckling och lärande. De känner även att barnet är tryggt och de är nöjda med förskolans öppettider och närheten till hemmet. Minst nöjda är föräldrarna med storleken på barngrupperna och tillgången till personal. En fjärdedel av föräldrarna svarar att de inte tycker att storleken på barngrupper och tillgången till personal uppfyller deras behov och önskemål.

– Föräldrarna är nöjda med att förskolan är stimulerande för deras barn men många är oroliga för stora barngrupper och den oron måste de ansvariga i kommunerna ta på stort allvar. Det är barnens bästa och inte kronor och ören som ska avgöra hur stora barngrupperna blir, säger Anna Ekström, generaldirektör på Skolverket i ett pressmeddelande.

I fritidshemmen fortsätter gruppstorlekarna att öka. Det går i genomsnitt 40 elever per fritidshemsgrupp. Det är en ökning med sju elever på fem år. Var tredje förälder är inte nöjd med storleken på barngrupperna. Nästan lika många är missnöjda med tillgången på personal.

– Skolverket har flera gånger tidigare slagit larm om de stora barngrupperna i fritidshemmen. Nu har vi svart på vitt att många föräldrar också är missnöjda. Det borde vara en kraftfull varningsklocka till de ansvariga i kommuner och friskolor att ta fritidshemmens viktiga uppdrag på större allvar, säger Anna Ekström.


Närvarotiden i förskolan ökar

Den genomsnittliga närvarotiden är 31 timmar i veckan, vilket är två timmar mer jämfört med den senaste mätningen från 2005. Det finns flera orsaker till ökningen. Många kommuner erbjuder barn till arbetslösa eller föräldralediga fler timmar än de lagstadgade 15 veckotimmarna, föräldrarnas arbetstid har ökat och de är mer intresserade av förskolans pedagogiska innehåll.

Föräldrar som har sitt barn i kommunal förskola anser att närheten till hemmet är viktigast - två av tre anser att det spelar störst roll. Bland föräldrar som har sina barn i en fristende förskola är personalen viktigast – varannan anser att det spelar störst roll. Annat som är viktigt när föräldrar väljer är förskolans miljö och storleken på barngruppen. Nästan 40 procent av föräldrarna som har sitt barn i fristående förskola anger att gruppstorleken har störst betydelse.


Sex procent saknar omsorg på kvällstid

Kommunerna ska sträva efter att erbjuda omsorg för barn på obekväma arbetstider. Sex procent av föräldrarna har behov av omsorg på obekväma tider. Behovet är störst i gruppen ensamstående föräldrar. Störst är behovet på vardagskvällar mellan klockan 19.00–22.00. Skolverket delar numera ut bidrag till kommuner för att stimulera dem att erbjuda mer omsorg på obekväm arbetstid.


Största föräldraundersökningen någonsin

Undersökningen genomfördes hösten 2012 och enkäter skickades ut till vårdnadshavare till 227 000 barn i åldern 1-12 år. Motsvarande undersökning genomfördes även 1999, 2002 och 2005. Insamlingen gjordes av Statistiska centralbyrån på uppdrag av Skolverket. Svarsfrekvensen var 55 procent vilket numera är normalt för den här typen av undersökningar.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: