Stockholm mean machines vann SM-guld i amerikansk fotboll i år igen.

SM-guld igen: ”Amerikansk fotboll är en sport för alla”

2013-09-13 | Bella Frank padlock

SPORT

I helgen vann Stockholm mean machines SM-guld i amerikansk fotboll för andra året i rad. Matchen mot Arlanda Jets spelades på Tele2 Arena i Stockholm slutade 28-6. Feministiskt Perspektiv har talat med tränare och spelare om en sport som växer.

– Det känns jättebra. Vi vann förra året också men det känns mycket värdigare, alla lag har växt, det har varit jämnare och kvaliteten på spelet har höjts, säger Ulrika Almström som spelar på den offensiva linjen i laget, en position som ”ska stoppa allt”.

Hon har spelat i laget sedan hon flyttade tillbaks till Stockholm för ett par år sedan. Tidigare har hon spelat vanlig fotboll och boxats, men när hon var på herrarnas SM-final i amerikansk fotboll 2009 såg hon att de också hade ett damlag. Hon provade och var såld.

– Det passar mig som handen i handsken, säger hon.


I Sverige sedan 80-talet

Även förra året möttes Stockholm mean machines och Arlanda Jets i SM-finalen och även då vann alltså Stockholm mean machines, dock med överlägsna 40-0. Amerikansk fotboll har spelats i Sverige sedan 1980-talet men de första damlagen bildades inte förrän 2008.

Men sedan dess har intresset för amerikansk fotboll vuxit stort även bland kvinnor. Flera lag har bildats och nya finns i Malmö, Örebro och Karlstad. Enligt Stockholm mean machines tränare Jimmy Lundqvist Kuusinen har många hockeyspelare hittat till sporten som ett komplement under sommarhalvåret.

­– Här finns en roll för alla, det är det som är det fina med sporten.

Ett lag kan ha upp till 45 spelare ombytta inför varje match, men i finalen hade båda lagen bara omkring 15 spelare ombytta. För Stockholm mean machines beror detta till stor del på att de efter förra årets SM-guld har haft stor omsättning. Många av de äldre spelarna slutade, och det har gjort att lagets spelare har fått slita hårt under hela säsongen.

– Det är alltid kul att vinna, och jag är stolt över hur tjejerna har presterat under säsongen trots att de varit få, säger Jimmy Lundqvist Kuusinen.


Viktigaste att få spela

För Ulrika Almström har detta inneburit att hon spelat på flera positioner i en och samma match. Hon har spelat på både den offensiva och den defensiva linjen, något som såklart tar på krafterna, men för Ulrika Almström är det viktigaste att få spela. Även hon talar om sporten som öppen då helt olika kroppstyper behövs i ett och samma lag. En ganska kraftig och lång tjej kan spela bredvid en mindre och spinkig tjej.

– Amerikansk fotboll är så många sporter i en och samma sport. Den är strategisk, nästan som ett krigsslag. Spelarna har alla olika uppdrag, det finns något för alla i sporten. Men du måste vara tävlingsinriktad, säger hon med emfas.

– Jag gillar att det är fysisk, jag kallar det en kollisionssport snarare än en kontaktsport.

I och med SM-finalen är säsongen över för i år. För Stockholm mean machines väntar fysträning i slutet av hösten och fram mot våren börjar nästa säsong med träning på Zinkens IP på Södermalm.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: