Immanuel Brändemo är bland annat vice ordförande i transföreningen KIM.

Transförening följer Tysklands tredje kön

2013-08-23 | Helena Brors padlock

UTRIKES

1 november blir Tyskland det första europeiska landet vars födelsebevis har ett tredje könsalternativ. Transföreningen KIM:s vice ordförande Immanuel Brändemo reder ut vad det kommer att innebära - i Tyskland och för Sverige.

1 november blir Tyskland det första europeiska landet vars födelsebevis har ett tredje könsalternativ. Båda ”kvinna”- och ”man”-rutan kommer att kunna lämnas tomma på nyföddas födelseattester. Den överregionala dagstidningen Süddeutsche Zeitung kallar lagändringen ”en rättslig revolution”. Lagändringens bakgrund är ett utslag från Förbundsförfattningsdomstolen enligt vilket juridiskt erkännande av någons ”levda” könsidentitet är en personlig mänsklig rättighet.

För att få veta mer om den praktiska innebörden av Förbundsrepublikens nya lag samt vad den kan betyda för Sverige kontaktade Feministiskt Perspektiv transföreningen KIM:s vice ordförande Immanuel Brändemo.


Vad betyder lagen för transpersoner?

– Som jag förstår det är lagen i första hand tänkt att tillämpas för barn vars kroppsliga kön inte är entydigt kvinnligt eller manligt. Alltså barn som föds med något intersexuellt tillstånd. Dessa barn brukar vanligen tilldelas ett juridiskt kön, även när läkarna är osäkra på vilket kön barnet kommer att identifiera sig som. Det juridiska könet är det som står i folkbokföringen och i många id-handlingar. Det de infört i Tyskland nu är möjligheten att få lämna den rutan blank, att inte behöva ange något kön.

De flesta barn som föds med intersexuellt tillstånd visar sig senare i livet ha en tydlig könsidentitet som pojke eller flicka. Då ska det vara möjligt att skriva i ett kön. Många av dessa räknar sig inte som transpersoner. Men precis som hos alla andra barn finns det även de som inte känner sig som entydigt pojke eller flicka, och de ska få möjlighet att behålla sin status som juridiskt könslösa om de vill.

Om jag förstått det rätt är det däremot inte självklart att vuxna transpersoner får möjlighet att slippa ha ett juridiskt kön, om de redan har ett. De allra flesta transpersoner föds inte med något intersexuellt tillstånd. Så av de transpersoner som skulle föredra att slippa ha ett juridiskt kön, är det mycket få som faktiskt kommer att få möjligheten. I alla fall som lagen ser ut nu.


Skulle du vilja se en likadan lag i Sverige?

– Jag skulle vilja se att människor finge möjlighet att uttrycka och bekräfta sin identitet på det sätt som känns bäst. För många skulle det vara en lättnad att slippa tvångskönas som man eller kvinna. Men då är det viktigt att även personer som redan har ett juridiskt kön får möjlighet att ta bort det, om de så önskar. Det är även viktigt att förenkla processen för att ändra juridiskt kön.


Tror du att lagen kommer att påverka Sverige och övriga EU-länder?

– Ja, jag hoppas det. Men även Tyskland har en lång väg kvar, det får vi inte glömma. Det är fortfarande vanligt att barn opereras utan medicinska skäl. Man opererar könsorganen för att de ska se mer ut som "typiska" snippor eller snoppar, mer för omgivningens skull än för barnets. Dessa medicinska övergrepp förekommer fortfarande. Jag hoppas att den nya lagen och diskussionen kring den kommer att öka medvetenheten och förståelsen för mänsklig variation. Jag hoppas även att det kan minska den press som får många föräldrar att välja att operera barnet.


Ser du några brister i den tyska lagen?

– Som jag redan nämnt verkar den enbart vara tänkt att tillämpas på barn med intersexuella tillstånd. Jag skulle vilja att även ungdomar och vuxna utan intersexuella tillstånd finge möjligheten. Sedan återstår en del frågetecken runt hur de ska göra för att utfärda ID-handlingar till personer utan juridiskt kön.

(Den familjerättsliga facktidningen Zeitschrift für das gesamte Familienrecht förordar att Tyskland ska följa Australiens exempel och låta intersexuella medborgare ange könsalternativ ”X” i sina pass. Red. anm.)


Har föreningen KIM haft något samarbete med tyska transföreningar? Har ni gjort något för en liknande lagändring i Sverige?

– Transrörelsen i allmänhet och KIM i synnerhet har diskuterat frågan om ett tredje juridiskt kön, eller möjligheten att slippa tvångskönas, i många år. Men frågan är både enkel och komplicerad på samma gång. Å ena sidan är det självklart för oss att det finns betydligt fler varianter än man och kvinna, och att man måste utgå från individens egen könsidentitet. Å andra sidan är det svårt att komma fram till en lösning som fungerar rent juridiskt.

– Vi har därför fokuserat mer på frågor som könstillhörighetslagen och tvångssteriliseringarna. Men vi kommer att följa utvecklingen i Tyskland, för att se hur de hanterar situationen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: