Är DN rädda för att bryta mot tvåkönsnormen? Det undrar bland andra Sissela Nordling Blanco, Kristin Tran och Alle Eriksson.

Vi kräver en ursäkt av Dagens Nyheter!

2013-08-18 | Undertecknarna padlock

OPINION

”Resonemanget på Dagens nyheter ledarsida bygger varken på kunskap om transpersoners livssituationer eller om vad läkarvetenskapen säger om transsexuella och könstillhörighet. Det bygger på transfobi.” Det skriver en rad aktivister och debattörer i ett öppet brev till DN:s ledarredaktion.

Undertecknarna:

LK Lundegård, genusvetare och aktivist

Sissela Nordling Blanco, talesperson Feministiskt initiativ

Jojo Ramey Louis, transaktivist genom bland annat SVAR PÅ TAL

Kristin Tran, ordförande Interfem

Ellie Nordfeldt, intersex-aktivist

Isabel Cruz Liljegren, dramatiker och konstnärlig ledare Per.får.mens

Kian Sigge, aktivist

Signe Bremer, fil doktor i etnologi och forskare i genusvetenskap

Wendel Strömbeck, TransPAWer

Alle Eriksson, styrelseledamot Hallongrottans Vänner

Rebecka Kärde, student

Moa Lo, aktivist och författare

Detta är ett öppet brev till Dagens Nyheters ledarredaktion med anledning av den ledare ni publicerade i tisdags. Det är häpnadsväckande att en tidning som utger sig för att vara liberal publicerar en ledare baserad på så mycket okunskap och konservatism. Det är oroande att transfobin är så rumsren att den så lättvindigt kan gå i tryck i en av Sveriges största tidningar. Att ni dessutom lyckas kasta en känga på både ”homo- och bisexuella”, ”queerpersoner”, ”vissa invandrargrupper” och ”vissa svenska religiösa samfund” blottlägger ytterligare trångsynthet och rasism, men det vi kommer kommentera nu är hur ni skriver om transsexualism.

I måndagens DN fanns en artikel av Inti Chavez Perez, expert i Utredningen om män och jämställdhet, som behandlade hur Sverige bättre kan tillgodose transpersoners mänskliga rättigheter. Denna artikel bemötte ni med en ledare som påstår att steriliseringarna av transsexuella inte går att klassa som tvångssteriliseringar.

Ni menar också att transvården i sin helhet bör ses som en vetenskaplig angelägenhet, istället för något som transsexuella själva ska ha rätt att påverka. På FN-nivå framgår det tydligt att kroppslig integritet vid ändring av juridiskt kön är en rättighet, och att villkora detta med sterilisering eller kastrering klassas som tortyr.

Er ledare tycks vara sprungen ur en rädsla för allt som avviker från tvåkönsmodellen, och en önskan om bestraffning av alla som på något vis bryter mot den. Precis som all tvångssterilisering i Sverige har steriliseringarna av transsexuella handlat om att bestraffa personer som inte anses passa in i det svenska samhället. Att hindra transsexuella män från att bli gravida och hindra transexuella kvinnor från att frysa ned och spara sina spermier handlar rätt och slätt om en vilja att bevara uppdelningen av män och kvinnor som två helt och hållet åtskilda kön som aldrig får beblandas eller överskridas.

Att ni på DN:s ledarredaktion saknar kunskap om transpersoners situation i Sverige tar sig bland annat uttryck i att ni blandar ihop begreppen transperson/transsexuell och sterilisering/kastrering. Transperson är ett paraplybegrepp, det innefattar inte enbart transsexuella. Det inkluderar alla som inte upplever sig tillhöra antingen det manliga eller det kvinnliga könet, som dragar, som crossdressar, som kanske hade valt ett könsneutralt personnummer om det hade varit möjligt att göra det. Transsexuell är en person som vill byta juridiskt kön. Det betyder inte att en transsexuell person per definition uppskattar tvåkönsprincipen.

Varken kastrering eller sterilisering är en medicinsk nödvändighet vid juridiskt könsbyte, och det finns heller ingen medicinsk anledning att tvinga personer att bestämma sig för ett av två kön. Enligt den medicinska definitionen av kön föds det intersex-personer hela tiden, det vill säga personer som föds utanför eller inte helt passar in i definitionerna av ”man” respektive ”kvinna”.

Gemensamt för alla som ifrågasätter tvåkönsnormen är att vi kämpar emot förtryck. Vi kämpar för vår rätt att existera och få vara dem vi är, utan att behöva göra det på villkor som påtvingad sterilisering eller annan bestraffning. Resonemanget i tisdagens ledare bygger varken på kunskap om transpersoners livssituationer eller om vad läkarvetenskapen säger om transsexuella och könstillhörighet. Det bygger på transfobi. DN borde arbeta för att sprida kunskap om samhället, inte fördomar. Vi kräver att ni, DN:s ledarredaktion, respekterar vår önskan om existensberättigande. Vi kräver att DN ber om ursäkt.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: