Poliser angrep aktivister under paraden.

Vem attackerade vem i Prideparaden?

2013-08-05 | Charlie Dahlström padlock

OPINION

Under prideparaden i lördags uppstod tumult när en grupp aktivister protesterade mot Gay-polisers deltagande med hänvisning till att polisen verkställer utvisningar av homosexuella. Skribenten menar att polisen tog till övervåld vid ingripandet.

I lördags gick Prideparaden genom Stockholms gator och på söndagen rapporterade många tidningar inte bara om HBTQ-festen utan även om hur Gaypolisen blev attackerade av aktivister. Men som åskådare och vittne till händelsen frågar jag mig idag; vem attackerade verkligen vem?

De senaste åren har det blivit allt tydligare att det inte finns en enad HBT-rörelse. Polisen har kritiserats både för närvaron i HBTQ-sammanhang och för hur de hanterat kritiska röster samt använt våld både i Stockholm, Malmö och Göteborg. Queera grupper har protesterat mot polisens, militärens och Migrationsverkets närvaro på Pride då de menar att många blir otrygga av myndigheternas närvaro eftersom de använder våld mot HBTQ-personer.

Årets Stockholm Pride har handlat mycket om Rysslands lagar mot ”hbt-propaganda” och aktioner har utförts utanför Rysslands ambassad. Paraden innehöll många budskap till stöd för Pussy Riot-medlemarna och Putins Ryssland kritiserades för homofobi och kränkande av yttrandefrihet.

Samtidigt bestämmer sig en grupp vänner för att gå i Stockholms pride-parad med två banderoller; en med texten ”Hjälper pride-polisen till att utvisa hbtq-flyktingar?” och en med texten ”Queers still not (hjärta) the police”. Gruppen går in framför Gaypolisen med banderollerna och lyckas gå en kort bit innan de blir pepparsprayade i ögonen och brutalt brottas ner på marken. Allmänheten verkar inte särskilt påverkade: inte heller paraddeltagarna som efter ett kort stopp fortsätter festen vidare.

Hur kommer det sig att människor reagerar så starkt på det som sker i Ryssland, Uganda och Iran, men inte verkar ta större notis på den svenska polisens agerande?

Mycket handlar nog om att det i Sverige finns ett så stort förtroende för myndigheter som inte verkar naggas i kanten någon längre stund. REVA-projektet väckte stor protest, men när polisens jakt på gömda flyktingar återigen blev osynlig för de flesta verkar myndigheten ha fått förtroendet tillbaka.

En annan faktor är medias makt och vad de bestämmer att berätta. I söndags skrev Dagens Nyheter om paradhändelsen. ”Polisen fick rycka in och använda pepparsprej mot aktivister som störde polisdeltagarna när dessa deltog i paraden”. Stockholmspolisens pressansvariga, Towe Hägg, uttalar i samma artikel: ”Jag vet inte varför personerna gjorde detta annat än att de visade missnöje mot polismyndigheten”.

Varför frågar ingen media Towe Hägg varför polisen ”tvingades ingripa”? Vad är det som är så hotfullt med en grupp på 12 personer för en myndighet som vet att de har våldsmonopol, varför frågar ingen varför de använde sig av pepparsprej för att stoppa banderollbärarna?

Det finns ett stort demokratiskt problem med polisens ökande våldsanvändning och vi måste börja, på riktigt, ifrågasätta när polisen använder sig av våld. De tolv personerna var helt tysta och gick framåt i paraden; deras enda fel borde ha varit att de inte anmält sig först till Pride-organisationen. Men det står mycket i reglerna som rör paraden som vare sig polisen eller pride-organisationen verkar bry sig om; till exempel alkoholförbud och maskförbud. Rent banalt kan en fråga sig varför det är så provocerande för polisen med 5 personer som bär en banderoll med en text om att de inte gillar dem (polisen) och 7 personer som bär en banderoll med en fråga om de också hjälper till att utvisa hbtq-flyktingar.

Varför är det polisen som får bestämma om en grupp som är kritiska mot dem ska avlägsnas ur paraden, borde det inte vara Pride-organisationen? Och varför förväntar vi då oss inte att socialdemokrater och moderater ska ifrågasätta varandras närvaro i paraden?

Polisen agerade inte enligt lag efter en provokation; de agerade utifrån en förutbestämd mening att gruppdeltagarna skulle ta till handling. Och användandet av pepparsprej är reglerat av polislagen och ska användas med ”stor restriktivitet”, inte sprejas direkt i ansiktet på personer som lugna går framåt.

Jag stod själv utanför ringen av poliser och den drabbade gruppen och hörde poliserna diskutera från vilken lag de skulle säga att de agerat; alltså efter ingripandet och efter att personerna redan tvingats ihop och ner på marken. Så var det inte polisen som attackerade HBTQ-personer i Prideparaden?

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: