Det allmänna kvinnohatet på nätet är väl känt. Hat och hot om våld mot kvinnor måste mötas med konkreta förslag. Är det verkligen mer utredningar som behövs?
Näthatet hotar också demokratin. Att uttrycka sig kvinnohatiskt, rasistiskt och homohatiskt handlar inte om yttrandefrihet, utan tvärtom - motivet är att tysta demokratiska röster. Maria Arnholm och Birgitta Ohlsson gör välbehövliga satsningar på det här problemet. Och jag välkomnar det. Men jag är lite bekymrad över att satsningen är mer pengar till utredningar.
I skriver i Expressen den 25 juli skriver Maria Arnholm och Birgitta Ohlsson att "Sverige ska vara ett land där var och en kan växa i sin yttrandefrihet" - där är vi överens jag och Arnholm och Ohlsson. Vidare delar vi uppfattningen att "hoten och trakasserierna /.../ genom tiderna varit en del av en struktur som vill kontrollera och tygla kvinnor. Är det då riktigt, Arnholm och Ohlsson, att påstå att Sverige i grunden är ett tolerant land?
Näthatet blottlägger en annan berättelse om Sverige, där arga och lättkränkta män anser sig rätten att kontrollera kvinnor genom att bryta mot lagen. Det sker genom hot om våld och utlöst våld. Därför är det livsavgörande att finna lösningar på att hot och trakasserier ska lagföras. Punkt.
Att nu, som Arnholm och Ohlsson, föreslå att ge 4 miljoner kr till Ungdomsstyrelsen för att ytterligare utreda och stoppa pengar i eventuella olika projekt, verkar lika behjärtansvärt som verkningslöst.
Projektformen har jag tidigare kritiserat, då problemet finns att arbetet mot diskriminering och hat stannar upp när projektet tar slut. Dessutom är problemet med kvinnohat inte enbart ett problem bland ungdomar. Kvinnohatet är utbrett. Vad har Arnholm och Ohlsson för strategi mot det?
Det får vara slut med ursäkter som ”jag kunde inte kontrollera min vrede”, från de män som avslöjats för näthat, exempel finns på politiker, män som hotat kollegor på nätet. Män som hatar kvinnor och feminister som utmanar makten. Kvinnohatet, det rasistiska hatet och homohatet på nätet är brott och måste behandlas som det. Det är dags nu att se mäns våld mot kvinnor som en säkerhetspolitisk fråga.
MEST KOMMENTERAT
SENASTE KOMMENTARERNA
Eva Schmitz - Jag vill bara hänvisa till min avhandling från 2007: Systers
Om Var Grupp 8 en feministisk organisation?
Abraham Adolfsson - Och härtill bör kanske sägas att jag är Finne och uppvuxen i
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Abraham Adolfsson - Ja, det är väl jättebra att ha ett intresse att ta till sig
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Per A.J. Andersson - Betalda övergrepp? Hmm… Brott ska lagföras, inte klumpas iho
Om Porr handlar om betalda övergrepp
Eva Annonssida - Finns ingen kärnvapen på marknadstorg.se
Om Nobels fredspris till kampanj för att avskaffa kärnvapen
gudrun tiberg - Hello nya Fempers nyheter! Underbart att allt blir tillgän
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Eva NIkell - Jag är definitivt med dig, även om jag tyvärr inte sitter i
Om Rödgrönt ointresse för fred och nedrustning borde oroa många
Barbro Frost - Radikala och bra synpunkter.
Om Var inte målet att vi skulle jobba mindre?
Arina Stoenescu - Heja och tack för att ni finns! Glad första maj!
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Frederick Lidman - Lite osäker på vad det här betyder i praktiken. Sidan femini
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
MEST LÄST