Femens ledare Anna Hutsol misshandlades vid tiotiden på lördagskvällen lokal tid inne på puben ”the Bunker” i centrala Kiev.

Polisen i Kiev slog till mot Femen

2013-07-28 | Kristina Hultman padlock

UTRIKES

Flera medlemmar av den ukrainska aktivistgruppen Femen har blivit gripna och misshandlade i helgen av vad som förefaller vara ukrainsk underrättelsetjänst i samband med Vladimir Putins besök i för att fira ett kristet jubileum.

Rysslands president Vladimir Putin och den ryska patriarken Kirill besöker just nu Kiev för att fira att den ryska kristenheten fyller 1025 år.

Inför besöket har det som förefaller vara ukrainsk underrättelsetjänst i samarbete med stadens polis slagit till mot aktivistgruppen för att förhindra nya nakenchocksattacker av den typ som gruppen genomförde i samband med Putins besök hos Angela Merkel i Hannover i april i år.


Hutsol misshandlad

Femens ledare Anna Hutsol misshandlades vid tiotiden på lördagskvällen lokal tid inne på puben ”the Bunker” i centrala Kiev och fick sin dator beslagtagen.

Och samma dag i centrala Kiev tillfångatogs tre Femen-aktivister och en fotograf av män i civila kläder, i vad som Femen International beskriver som en kidnappning. Två av de tillfångatagna, Femen-aktivisten Oksana Shachko och fotografen Dmitry Kostyukova skadades i samband med kidnappningen och fördes till sjukhus sedan de överlämnats till polis. Fotografen som bland annat arbetar som stringer för The New York Times fick också sin kamera beslagtagen. Hela den tillfångatagna gruppen på fyra personer hölls sedan fängslad över natten, vilket strider mot ukrainsk lag.


Koordinerade attacker

De båda attackerna förefaller ha varit koordinerade, uppger vänner till den misshandlade fotografen Dmitry Kostyukova och den ryska journalisten Ilya Varlamov som följer händelseutvecklingen. Femen företräds rättsligt av den ukrainska advokaten Yarolaw Yatsenko.

Händelseutvecklingen under lördagen har dessutom ett förspel. Tidigare i veckan misshandlades en expert och konsult som arbetar nära Femen, mycket svårt i en lokal i Kiev där gruppen håller till. Bilder på Victor Svyatskiys svårt sargade ansikte spreds snabbt över internet. Det finns alltså alla skäl att se detta som ännu en samlad och planlagd aktion där den ryska staten på något sätt är inblandad, nu med tentakler i grannlandet Ukraina. Säkerhetsarrangemangen runt Putins och Patriarkens besök har varit enorma.


Rättegången inledd

Rättegången mot de fyra tillfångatagna inleddes klockan tio på söndagsmorgonen ukrainsk tid och hade ännu vid denna pressläggning inte avslutats.

Brotten de tre Femen-aktivisterna anklagas för är förargelseväckande beteende (ukrainsk förvaltningsrätt, artikel 173) rapporterar den ryske journalisten Ilya Varlamov.

Fotografen som är rysk medborgare anklagas för att ha gjort motstånd på polis i samband med gripandet (ukrainsk förvaltningsrätt, artikel 185).


No Way, Vladimir!

Femen international skriver:

”Den här absurda rättegången är bevis nog för att Putin med Patriark KIRILL är rädd för Femens politiska bröst och är redo att använda vilka medel som helst för att stoppa sextremistisk aktivitet.

No Way, Vladimir. Vi ses snart!”

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: