Många kvinnor i restaurangbranschen utsätts för sexuella trakasserier.

Sexuella trakasserier förvärras av osäkra anställningar

2013-07-12 | Bella Frank padlock

EKONOMI

Sexuella trakasserier drabbar sju av tio kvinnor som jobbar i krogbranschen, enligt en ny undersökning. Mer än hälften hade utsatts för trakasserierna av gäster, men kollegor och chefer stod bakom 26 respektive 16 procent av trakasserierna. Centralt utlovar nu både fack och arbetsgivare utbildning för att motverka problemen, men Jenny Bengtsson, facklig ledare på Gotland, anser även att anställningsformerna måste ses över.

Trakasserierna handlar om allt från att någon betett sig obehagligt med sexuell anspelning till tafsande och rena övergrepp. Det är också vanligt att en och samma kvinna utsatts mer än en gång. I undersökningen uppgav nästan 90 procent av de 317 tillfrågade kvinnorna detta.

Även om trakasserierna främst kommer från gästerna är arbetsmiljön i stort ofta ett problem och många kvinnor vittnar om att en ”sexuell jargong” är vanlig, och att man förväntas acceptera ett visst mått av tafsande och sexuella kommentarer.

– Som servitris är man som allmän egendom, som alla vill ha en del av. Det går inte att vara lättkränkt. Jag säger inte att det är rätt men det är så klimatet är, säger Jeanette Superti till Svenska dagbladet som genomfört undersökningen.


Utbildning utlovas

I samband med att undersökningen nyligen publicerades sade Ella Niia, ordförande för Hotell- och restaurangfacket, HRF, att man kommer att jobba mer för att förhindra sexuella trakasserier på medlemmarnas arbetsplatser. Även Visita, restaurangägares arbetsgivar- branschorganisation utlovade mer arbete mot sexuella trakasserer, bland annat genom utbildning.

Men i en artikel på SVT debatt i förra veckan menade Jenny Bengtsson, ordförande för HRF Stockholm-Gotland, att detta inte räcker. Problemet är nära sammankopplat med restaurangbranschens osäkra anställningar. Hon skriver:

”Förhållandena på dagens arbetsmarknad bäddar för en tystad och förtryckt kvinnlig arbetarkår. Varför? Jo, för att kvinnor cementerats i låglöneyrken (eller snarare är det de låga lönerna som cementerats hos kvinnorna) och för att fasta anställningar nu för tiden tillhör undantagen, om ens det.”


Osäkra anställningar förvärrar

Jenny Bengtsson menar att det inte är någon tillfällighet att siffrorna på sexuella trakasserier är så höga just inom restaurangbranschen – branschen toppar även vad gäller osäkra anställningar och hamnar i botten vad gäller löneläget.

Därför anser hon att utbildning inte är en tillräcklig åtgärd utan att arbetsgivare bör se över sina anställningsformer. Hon skriver: ”Man inställer sig också först i ledet bland oss som tycker att fast anställning ska vara en rättighet och att arbetstagarnas inflytande på jobbet bör stärkas.”

Även om många med osäkra anställningar inte vågar riskera sitt jobb för att framföra klagomål på gäster, kollegor eller chefer så finns det fall när just det har lett till att kvinnan har fått rätt. För några år sedan polisanmälde servitrisen Sara Brandt en manlig gäst som lagt händerna på hennes rumpa och tryckt sig mot henne. Mannen dömdes för sexuellt ofredande.

Förra året dömdes en krögare i Helsingborg till två års fängelse i hovrätten för att ha våldtagit en av sina anställda servitriser på sin egen krog.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: