Trakasserierna handlar om allt från att någon betett sig obehagligt med sexuell anspelning till tafsande och rena övergrepp. Det är också vanligt att en och samma kvinna utsatts mer än en gång. I undersökningen uppgav nästan 90 procent av de 317 tillfrågade kvinnorna detta.
Även om trakasserierna främst kommer från gästerna är arbetsmiljön i stort ofta ett problem och många kvinnor vittnar om att en ”sexuell jargong” är vanlig, och att man förväntas acceptera ett visst mått av tafsande och sexuella kommentarer.
– Som servitris är man som allmän egendom, som alla vill ha en del av. Det går inte att vara lättkränkt. Jag säger inte att det är rätt men det är så klimatet är, säger Jeanette Superti till Svenska dagbladet som genomfört undersökningen.
Utbildning utlovas
I samband med att undersökningen nyligen publicerades sade Ella Niia, ordförande för Hotell- och restaurangfacket, HRF, att man kommer att jobba mer för att förhindra sexuella trakasserier på medlemmarnas arbetsplatser. Även Visita, restaurangägares arbetsgivar- branschorganisation utlovade mer arbete mot sexuella trakasserer, bland annat genom utbildning.
Men i en artikel på SVT debatt i förra veckan menade Jenny Bengtsson, ordförande för HRF Stockholm-Gotland, att detta inte räcker. Problemet är nära sammankopplat med restaurangbranschens osäkra anställningar. Hon skriver:
”Förhållandena på dagens arbetsmarknad bäddar för en tystad och förtryckt kvinnlig arbetarkår. Varför? Jo, för att kvinnor cementerats i låglöneyrken (eller snarare är det de låga lönerna som cementerats hos kvinnorna) och för att fasta anställningar nu för tiden tillhör undantagen, om ens det.”
Osäkra anställningar förvärrar
Jenny Bengtsson menar att det inte är någon tillfällighet att siffrorna på sexuella trakasserier är så höga just inom restaurangbranschen – branschen toppar även vad gäller osäkra anställningar och hamnar i botten vad gäller löneläget.
Därför anser hon att utbildning inte är en tillräcklig åtgärd utan att arbetsgivare bör se över sina anställningsformer. Hon skriver: ”Man inställer sig också först i ledet bland oss som tycker att fast anställning ska vara en rättighet och att arbetstagarnas inflytande på jobbet bör stärkas.”
Även om många med osäkra anställningar inte vågar riskera sitt jobb för att framföra klagomål på gäster, kollegor eller chefer så finns det fall när just det har lett till att kvinnan har fått rätt. För några år sedan polisanmälde servitrisen Sara Brandt en manlig gäst som lagt händerna på hennes rumpa och tryckt sig mot henne. Mannen dömdes för sexuellt ofredande.
Förra året dömdes en krögare i Helsingborg till två års fängelse i hovrätten för att ha våldtagit en av sina anställda servitriser på sin egen krog.
MEST KOMMENTERAT
SENASTE KOMMENTARERNA
Eva Schmitz - Jag vill bara hänvisa till min avhandling från 2007: Systers
Om Var Grupp 8 en feministisk organisation?
Abraham Adolfsson - Och härtill bör kanske sägas att jag är Finne och uppvuxen i
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Abraham Adolfsson - Ja, det är väl jättebra att ha ett intresse att ta till sig
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Per A.J. Andersson - Betalda övergrepp? Hmm… Brott ska lagföras, inte klumpas iho
Om Porr handlar om betalda övergrepp
Eva Annonssida - Finns ingen kärnvapen på marknadstorg.se
Om Nobels fredspris till kampanj för att avskaffa kärnvapen
gudrun tiberg - Hello nya Fempers nyheter! Underbart att allt blir tillgän
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Eva NIkell - Jag är definitivt med dig, även om jag tyvärr inte sitter i
Om Rödgrönt ointresse för fred och nedrustning borde oroa många
Barbro Frost - Radikala och bra synpunkter.
Om Var inte målet att vi skulle jobba mindre?
Arina Stoenescu - Heja och tack för att ni finns! Glad första maj!
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Frederick Lidman - Lite osäker på vad det här betyder i praktiken. Sidan femini
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
MEST LÄST