Samling i Almedalen.

#almedalen13: Feministiskt Perspektiv på plats

2013-07-05 | Ida Ali padlock

INRIKES

Feministiskt Perspektiv bevakar Almedalsveckan för tredje året i rad. Det finns flera seminarier där feminism är inkluderat som verkar intressanta. Vi kommer att ta den feministiska pulsen på hela Almedalsveckan. Detta innebär att vi kommer att hugga makthavare samt Almedalsbesökare och ställa en rad frågor med just ett feministiskt perspektiv.

Förra året gjorde Feministiskt perspektiv en rad intervjuer med partiledare och talespersoner för olika organisationer. Vi ställde frågor som andra medier inte gjorde. Vi hoppas kunna leverera samma sak detta år.

Men vi börjar med att ge er tips på en litet urval av seminarier som vi tycker är värda att uppmärksammas:

Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks, presenterar sig med parollen:
3 kvinnor misshandlas varje timme. 17 kvinnor dödas varje år. Mäns våld mot kvinnor är ett samhällsproblem.

Jordens Vänners seminarium ger oss en inblick i kvinnors röster som höjs i Amazonas. Programformuleringen lyder:
Illegal skövling och hot mot ursprungsfolken. Våra konsumtionsvanor har ett pris som betalas av andra och bidrar till den globala uppvärmningen. Jordens Vänner har under mer än 20 år arbetat för att bevara regnskogen och stödja urfolkens kamp för mänskliga rättigheter. Men vems röst är det som hörs.

Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund, SKR, arrangerar tre seminarier under Almedalsveckan, bland dem:
I stormens öga, som handlar om privatiserad välfärd, kommunalt ansvar och ideella kvinnojourer.

Jämställ.nu levererar fyra samtal om jämställdhet. De ställer sig frågorna:
Vad kostar manlighet? Har jämställdhetsfrågan kommersialiserats? Och vilka ska arbeta för att de jämställdhetspolitiska målen uppnås?

Barnens rätt i samhället, Bris, ger oss seminarier om aktuella barnrättsfrågor med rubriceringen: Att skada sig själv med sex, utanförskap, vem ansvarar för nätmobbning?

Dessutom tar BRIS, Rädda Barnen och UNICEF Sverige ett gemensamt helhetsgrepp med ett halvdagsseminarium om barn i socialt och ekonomiskt utanförskap med fokus på lösningar – vad krävs för att bryta utanförskapet?

Nu har ni fått ett litet småplock av intressanta seminarier som kommer att äga rum under Almedalsveckan. Varje år bli de fler. I år ges sammanlagt närapå 2 000 programpunkter och Feministiskt Perspektiv kommer inte att kunna bevaka dem alla. Men vi är på plats, vi kommer att ta tillfället i akt och leverera en bevakning som tar den feministiska pulsen på medverkande partiledare och talespersoner för olika partier och organisationer.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: