Gertrud Åström startar nedräkningen inför Nordiskt Forum i Malmö 2014.

#NF2014: Nu tar vi ledningen!

2013-06-14 | Gertrud Åström padlock

OPINION

I onsdags startade nedräkningen inför den internationella, feministiska konferensen Nordiskt Forum som kommer att hållas i Malmö i juni 2014. Under kvällen hölls en rad korta pepptal om vikten av samling och viktiga frågor att lyfta på forumet. Feministiskt perspektiv kommer att publicera flera av talen som hölls under kvällen. Först ut var initiativtagaren Gertrud Åström från Sveriges Kvinnolobby.

Vänner i kampen för kvinnors rättigheter och ett jämställt samhälle!

I kväll är kvällen för upphetsning. Från och med ikväll och ett år framåt – ett år av upphetsning!

Ett år av glädje och ilska. Ett år av krav. Ett år av lösningar. Ett år av allvar. Kvinnorörelsen när en önskan om ett rimligare samhälle. Vi bygger vårt engagemang och vår vilja på de principer som det har sagts att också samhället ska byggas på. Demokrati. Mänskliga rättigheter. Vi tar fasta på det löfte som har getts oss, att detta fullt ut ska gälla också för kvinnor, för hela mänskligheten.

Principerna är i dag ifrågasatta. Relativiserade. Marginaliserade. Förlöjligade. Rättigheterna hotas och har på många ställen tagits ifrån kvinnor. Nya tekniska och medicinska landvinningar används inte för kvinnors och mänsklighetens befrielse utan för nya former av exploatering och förtryck.

Våra liv är en kort gåva som vi har att förvalta. I Kvinnorörelsens hjärta förvaltar och bär vi alla de, som gått före oss, och deras uppmaning att göra skillnad. Att göra det som behövs.

Vi handlar när det behövs. När vi tycker att det behövs, då tar vi ledningen. Vi tycker att det behövs nu!

Vi frågar inte om lov. Vi sitter inte hoppfulla och väntar på att bli uppbjudna. Nordiskt Forum är det utrymme vi skapar, tillsammans, för att göra skillnad.

Det är dags nu. Låt oss vara allvarligt upphetsade!

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: