– Hela processen var ogenomskinlig. Det fanns ingen information om att regeringen planerade den här lagen. Vi fick reda på det kvällen innan lagförslaget presenterades i parlamentet. Varför det varit så bråttom att få igenom lagen, utan att konsultera vare sig civilsamhället eller läkarna förstår vi inte. Ingen vet, säger Emilija Dimoska.
Ändå lyckades det stora nationella nätverk av grupper som arbetar för kvinnors rättigheter, bland dem Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer, snabbt mobilisera till demonstrationer utanför parlamentet som pågår än och kommer att fortsätta. Innan lagförslaget antogs av parlamentet organiserades möten med både oppositionsledare och företrädare för regeringen.
– Mötena gav inga som helst resultat. Vi som verkar i civilsamhället är väldigt missnöjda. Det fanns inget intresse för de föreslagna förändringarna.
Även om ingen förstår brådskan konstaterar Emilija Dimoska att innehållet i lagen knappast var oväntat. Sedan tre år har regeringen bedrivit massiva kampanjer mot abort och stått bakom annonser för att öka nativiteten. Familjer som får fler än två barn har rätt till bidrag som motsvarar en hel genomsnittslön.
Nu uppmanas presidenten att inte underteckna den nya lagen av motståndarna till inskränkningarna av aborträtten.
– För närvarande finns inga besked. Allt är väldigt osäkert, säger Emilija Dimoska.
Civilsamhällets mobilisering fick starkt stöd internationellt från andra människorättsaktivister, vilket uppskattas enligt Dimoska, men hittills har inga påtryckningar hjälpt. Ett stödbrev från organisationer över hela världen lämnades över till såväl presidenten som hälsoministern under den korta tiden från det att lagförslaget presenterades tills det antogs, men ledde inte till några reaktioner.
Beskydda mig inte från mig självFoto: Kvinna till Kvinna
Emiliija Dimoska var i Bryssel för att diskutera den senaste framstegsrapporten för Makedonien i landets ansökansprocess om EU-medlemskap när lagförslaget blev känt och konstaterar att EU är det organ som kanske har mest inflytande över regeringen.
– Hittills har inga påtryckningar mot regeringen kommit från EU. Jag hoppas att EU agerar så snart som möjligt, säger Emilija Dimoska.
Den internationella oron bland människorättsaktivister över utvecklingen vad gäller aborträtten i Europa är stor. Litauen tog för ett par veckor sedan första steget mot att förbjuda abort och den under stor brådska antagen lagen i Makedonien innebär hälsorisker då den enligt motståndarna riskerar att leda till fler osäkra aborter.
Människorättsorganisationer har tidigare uttryckt sin oro för konsekvenserna av den resolution om "traditionella värden" som antogs i september av FN:s råd för mänskliga rättigheter, och som Ryssland tog initiativet till. Det fanns redan då stora farhågor kring vad resolutionen skulle innebära i kampen för kvinnors och hbtq-personers rättigheter.
MEST KOMMENTERAT
SENASTE KOMMENTARERNA
Eva Schmitz - Jag vill bara hänvisa till min avhandling från 2007: Systers
Om Var Grupp 8 en feministisk organisation?
Abraham Adolfsson - Och härtill bör kanske sägas att jag är Finne och uppvuxen i
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Abraham Adolfsson - Ja, det är väl jättebra att ha ett intresse att ta till sig
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Per A.J. Andersson - Betalda övergrepp? Hmm… Brott ska lagföras, inte klumpas iho
Om Porr handlar om betalda övergrepp
Eva Annonssida - Finns ingen kärnvapen på marknadstorg.se
Om Nobels fredspris till kampanj för att avskaffa kärnvapen
gudrun tiberg - Hello nya Fempers nyheter! Underbart att allt blir tillgän
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Eva NIkell - Jag är definitivt med dig, även om jag tyvärr inte sitter i
Om Rödgrönt ointresse för fred och nedrustning borde oroa många
Barbro Frost - Radikala och bra synpunkter.
Om Var inte målet att vi skulle jobba mindre?
Arina Stoenescu - Heja och tack för att ni finns! Glad första maj!
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Frederick Lidman - Lite osäker på vad det här betyder i praktiken. Sidan femini
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
MEST LÄST