Nanna Salemark, journalist och Linnea Svensson Arbab, fotograf samlar Malmös feministiska röster.

#NF2014: Feministiska förebilder sökes

2013-06-14 | Paula Rooth padlock

INRIKES

Det behövs en bok som samlar Malmös feministiska eldsjälar, för att peppa och inspirera andra. Det tycker Nanna Salemark och Linnea Svensson Arbab som sätter ihop boken Malmös Feministiska röster inför Nordiskt forum nästa år.

Journalisten Nanna Salemark har ett jämställdhetsperspektiv på det mesta hon skriver, men kan känna att jämställdhet är ett tungrott område som inte får särskilt mycket uppmärksamhet.

– Jag tycker det är synd att många av de eldsjälar jag möter ofta kämpar i det tysta, när hela jämställdhetskampen är beroende av dem, säger Nanna Salemark.

Genom att låta olika personer eller grupper berätta om sig själva i text och bild vill hon sprida deras arbete och visa vilket stort feministiskt engagemang det finns i Malmö.

– Det finns många olika plattformar och forum för feministiskt arbete här, och det känns som att det är en tillåtande plats där det händer mycket. Genom boken vill vi visa på den bredden.

De åtta första bidragen i boken, som visas upp med bild och text på Malmö stadsbibliotek till och med 12 juli, rymmer bland annat förskolelärare, en präst, Malmös feministiska nätverk och performancegruppen Potato Potato. Det finns inga riktlinjer för texterna, förutom att de ska vara skriva av personerna själva och handla om deras förhållande till Malmö och feminism.

– Det kan vara allt från en hälsning till en dikt eller en längre text. Det viktiga är att det är deras egna ord, så att inte vi har speglat dem, säger Nanna Salemark.

Malmös feministiska nätverk skriver i sin text att ”det går att tänka jämställt och skapa grymma arrangemang på samma gång. Vi vill göra det och ta över världen med andra feministiska hjältar”.

I samband med utställningen så kan besökare skriva ner namn på personer de vill se i boken.

– Vi försöker få en så stor spridning som möjligt och vill hitta personer med olika ålder, bakgrund och kön. Då är det jättebra att låta allmänheten tipsa, säger fotografen Linnea Svensson Arbab.

Tanken är att boken ska vara klar och ges ut lagom till Nordiskt Forum som arrangeras av New Action on Womens Rights i Malmö i juni nästa år.


Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: