Amina får mer sympati för sin kamp än för metoden.

Rättegång inledd mot Femen-aktivisten Amina Tyler i Tunisien

2013-05-31 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Amina Tyler, som publicerade en bild på sin nakna överkropp i protest mot könsdiskriminering i Tunisien, greps den 19 maj när hon sprejade ordet Femen på väggen i Kairouan. Inför rättegång igår torsdag stormade tre Femen-aktivister fram och protesterade utanför domstolen och krävde Aminas frihet. Alla tre, samt ett antal journalister, greps på plats.

Enligt advokaten för de gripna franska och tyska medborgarna i Femengruppen, kommer de formodlingen att deporteras från Tunisien, såvida domaren inte dömer dem till sex månaders fängelse. Aktionen fördömdes av ministeriet för religiösa frågor för att den provocerar och strider mot landets ”moraliska och religiösa värderingar”.

Enligt Index hemsida planerade ökända salafistgruppen Ansar al-Sharia sin årliga kongress i staden Kairouan den 19 maj. Men sammanträffandet fick inte tillstånd av polisen och det förekom sammandrabbningar i staden mellan salafister och säkerhetsstyrkor. Amina tros ha lyckats ta sig in i den oroliga centrala Kairouan trots skärpta poliskontroller och bevakning av stadens gränser, och skrivit ordet Femen samt anti-salafist-slagord på väggen vid en begravningsplats nära en moské. Där blev hon omringad av poliser som grep henne. Videoklippet från arresteringen visar inga tecken på polisbrutalitet, Amina skyddades mot några som ville attackera henne och eskorterades till en polisbil.

Torsdagen den 30 maj hölls Aminas rättegång medan salafister protesterade utanför och bland annat anklagar henne för att samarbeta med ”sionisterna”. Anklagelserna mot Amina i domstolen handlar om graffiti och innehav av pepparspray, som används för självförsvar. Femen-aktivister demonstrerade samtidigt i Bryssel, utanför tunisiska ambassaden, för Aminas frigivning.

Leila ben Debba, en välkänd advokat som enligt nättidningen Tunisina Live står oppositionen nära, försvarar Amina. ben Debba blev attackerad av någon utanför domstolen där ett par hundra personer, de flesta salafister, demonstrerade.

Av uppgifter och uttalanden från kvinnorättsaktivister i landet kan man dra slutsatsen att även om de flesta inte godtar Amina och Femens metoder, stödjer de Aminas rätt att protestera och välja sina metoder.

Huffington Post citerar nyhetsbyrån AP, som rapporterade från domstolen att Aminas far var närvarande och försvarade sin dotter.

– Jag är stolt över min dotter som hedrar kvinnors rättigheter… Kanske hennes sätt att protestera är förhastat men det är hennes sätt att uttrycka sina åsikter.

Sent på torsdagskvällen avslutades den första omgången av Aminas åtta timmar långa rättegång. Domaren dömde henne till böter på 300 tunisiska dinar för innehav av pepparspray. Rättegången fortsätter den 5 juni enligt Tunisia Live.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: