"Jag väntar på din presskonferens Reinfeldt"

2013-05-31 | Ida Ali padlock 3

KRÖNIKA/SPORT

Efter förra veckans skandalscener i samband med Svenska cupen - finalen riktades hård kritik till Svenska fotbollförbundet, SvFF, och ansvariga politiker. Hur kunde säkerheten vara så bristfällig? Feministiskt Perspektivs sportredaktör Ida Ali tycker att det daltas med läktarvåldet inom herrfotbollen och sågar de ytliga analyserna.

Nu har det gått för långt anser många. Nu kräver sportjournalister, expertkommentatorer att politiker ska agera. Den senaste händelsen inom svensk fotboll har fått reaktioner.

När IFK Göteborg och Djurgården gjorde upp i Svenska cupen förra helgen utbröt kaos. Bengaler kastades och supportrar stormade planen. Kritik riktas nu mot politiker och SvFF.
Hur kunde säkerheten vara så bristfällig?

SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson skrev efter kritiken en text på förbundets hemsida, där vi bland annat kunde läsa:

"Det här skadar fotbollen något oerhört. Vi vill vara en samhällsaktör som bidrar till något positivt, jag har full förståelse för att vi uppfattas på ett annat sätt när sådana här saker inträffar. Det är många olika aktörer som kan bidra till en lösning, vi inser självklart att vi bär en viktig del av ansvaret".

Kära Karl-Erik Nilsson. Om SvFF vill vara en samhällsaktör som bidrar till något positivt kan ni börja med att utbilda er i genuskunskap. Lära er vilka maktfaktorer som ligger till grund för dessa våldsamheter.

Som sagt kritiken efter skandalscenerna lät inte vänta på sig. Den före detta landslagsmålvakten Thomas Ravelli säger så här till GT:
"Jag förstår inte att fans kan bete sig så här. Jag blir så trött. Det är fullständigt oacceptabelt."

SVT:s sportkommentator Chris Härenstam satt i deras egen sportpanel och menade att det bara är en tidsfråga innan någon dör.

Han gav även en hård känga till statsminister Fredrik Reinfeldt och kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth:

– För det första vill jag se kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth stå på löpsedlarna. Jag vill se henne ta avstånd från detta. Jag vill se Fredrik Reinfeldt ta avstånd från detta. Han kan inte bara sitta i en Djurgårdströja på Stockholms stadion, säger han i Gomorron Sveriges sportpanel.

Jag håller med Härenstam och jag anser också att detta våld har passerat alla gränser. Men varför händer ingenting? Och var är maskulinitetsanalyserna?

För några veckor sedan avgick Djurgårdens tränare Magnus Perhsson på grund av hot. Då gick statsministern ut och kallade till presskonferens. Fredrik Reinfeldt som själv är en hängiven djurgårdssupporter.


Inte ett ord hördes från honom när Uppdrag Granskning visade på hat och hot mot kvinnor i offentligheten. Inte ett ord från honom när debatten om hoten och haten mot idrottsutövande kvinnor var aktuell.


Var är alla sportjournalister och politikers röster när vi kvinnor och icke-vita blir offer för våld i form av sexism och rasism på läktarna? Var är sportjournalister, kommentatorers och politikers röster när idrottsutövande kvinnor blir hotade? Nu, nu kommer ni. Och detta med en enorm kraft. Nu när våldet drabbar fler än kvinnor. Förstå mig rätt. Jag välkomnar er kritik.


Men problemet med bristande säkerhet är enligt mig sekundär. Regeringen vill nu införa ett nationellt register över alla huliganer med tillträdesförbud till svenska arenor, en så kallad huligan-datalag, skriver Expressen. Jag vet för lite för att uttala mig om detta men enligt mig är det primära problemet mäns våld och samhällets accepterande. Men mig veterligen har inte den diskussionen varit framträdande. Varför ska vi utgå ifrån att det blir våldsamt på läktarna när herrar spelar fotboll? Varför ska våldet sätta agendan för olika instansers agerande? Det borde enligt mig vara tvärtom.


Läktarvåldet är ett demokratiskt problem. Problemet heter mäns våld. Det är ett samhällsproblem och det daltas enormt med detta inom herrlagidrotten. Kan man inte erbjuda en trygg plats för människor att vistas på så får man sätta stopp för publik på högriskmatcher.
Otroligt tråkigt men dessvärre kanske nödvändigt.

Hallå Fredrik Reinfeldt. Kalla till presskonferens nu. Ett tips: Prata om damfotbollen som förebild. Där finns inget våld. Riksidrottsförbundet och politikerna borde hålla damfotbollen som förebild.

Jag vet att det inte finns några enkla, snabba lösningar på problem som grundar sig på strukturer och normer. Jag vet att läktarvåldet och lösningar på detta har diskuteras länge.


Men när frågeställningen innefattar ett existensberättigande av våldet så har vi missat en viktig pusselbit. Nämligen mäns våld, män i grupp och dess våldsamma konsekvenser.
Varsågod Fredrik Reinfeldt, jag väntar på din presskonferens.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20130603 - Linda Broås

Jag håller med till hundra procent! Jag är också förbannat trött på detta daltande och accepterande av mäns våld i alla möjliga situationer och på olika arenor. Och att det aldrig diskuteras att män är djävligt dyra för samhället, ett gigantiskt problem som kostar enorma pengar. För att inte tala om mänskligt lidande och alla begränsningar som främst drabbar kvinnor och barn. Inte i min vildaste fantasi skulle jag ta med mig mina två gossebarnbarn på en hockey- eller fotbollsmatch där det haglar av kränkande könsord (kvinnors kön) och där det är ok att puckla på, hata, sparka och näst intill slå ihjäl varandra. Det är som sagt hög tid att ta lärdom av damerna!

Marja


20130610 - emma ekh

Analysen är strålande! Ida Ali= huvudet på spiken ännu en gång & JAA, det är tydligt vilken skillnad det upplevs vara då det gäller stora reaktioner, beroende på vem som utsätts för hat/hot/våld etc... Märkligt nog upplever jag att just reaktioner, från både gemene kvinna som man, uteblir i frågan, vilket ju känns som ett sorgligt tecken... Försöker en dessutom lyfta/prata om likabehamdlings-, genus- eller jämställdhetsfrågor får en allt ifrån trötta suckar/kommentarer " hur orkar du?" eller "såå illa är det ju inte här i Sverige" etc.. SAMT illvilliga påhopp från div håll, ty där orkar människor bry sig/tycka massor/fäkta hejvilt iallafall !

Jag håller även med Marja då det gäller fotboll/hockeymatcher med dess tråkiga svans. En svans som påverkar om en ska våga ta med sina barn på match eller ej :( Ska dock, som kontrast, bli grymt kul med EM-fotboll ( utan våld??) till sommaren. Heja Sverige!! :)


20130620 - Ida Ali-Lindqvist

Tack för fina kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: