Alfa Kante vittnar om misshandeln.

Demonstration i Malmö mot polisvåld

2013-05-31 | FemPers padlock

INRIKES

Krav på oberoende granskning av polisens brott efter outredd misshandel där polisen påstås ha brutit en mans handled i Malmö. Mannen bortfördes av polisen från en krog som vägrade honom tillträde med hänvisning till hans "afrikanska kläder".

I dag, fredag 31 maj organiserar Afrosvenskarnas forum för rättvisa en demonstration under parollen NEJ TILL POLISBRUTALITET klockan 17 på Davidhallstorget i Malmö.

Alfa Kante försökte komma in på en nattklubb. Vakten vägrade att släppa in honom på grund av hans ”afrikanska kläder”. Kante ifrågasatte att hans kläder skulle kunna vara en legitim grund för att vägra honom tillträde. Polisen kom till platsen och uppmanade honom att gå. Han ifrågasatte att polisen försvarade en uppenbar orätt som höll på att begås mot honom. Men polisen lyssnade inte på istället förde de bort honom med våld. Så grovt våld att de bröt hans handled. Inne i polisbilen trampade de ner hans ansikte mot golvet. ”Varför behandlar ni mig som en slav?”, undrade Kante. Poliserna skrattade: ”Det är den tiden igen”. Detta berättade Alfa Kante på Café Pan-Afrika igår torsdag.

Jallow Momodou, från Afrosvenskarnas forum för rättvisa, följde med när Alfa Kante skulle polisanmäla polisens misshandel. Men polisen som tog emot anmälan (Jessica Kato) vägrade låta Momodou komma in som tolk och stöd trots att Kante inte behärskar svenskan. Detta utmynnade bland annat i att Kante påstås i polisanmälan ha avsagt sig brottsofferanspråk, något han inte var medveten om.

Alfa Kantes vittnesmål är bara det senaste av många som pekar på rasifierat våld som Malmöpolisen begått. Flera personer berättade om sina erfarenheter på mötet om polisbrutalitet på Café Pan-Afrika igår och ett register över liknande händelser håller på upprättas. Ett problem är att polisen själv för närvarande får utreda sina kollegers påstådda brott vilket leder till att fall av polisvåld konsekvent läggs ner utan vidare utredning. Jallow Momodou menar därför att en oberoende instans med representation från vanliga medborgare, rättsväsendet och politiker bör upprättas med syfte att granska polisens brott.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: