Marve Levine är ansvarig för globala policyfrågor på Facebook.

Facebook lovar agera mot sexistiska kränkningar

UTRIKES

Den senaste tiden har stark kritik från framförallt feministiska grupper och nätverk riktats mot hanteringen av sexistiska kränkningar och hot på Facebook. I ett särskilt meddelande medger nu företaget brister och redovisar vilka åtgärder som ska vidtas för att förbättra systemen.

I meddelandet som publicerades på tisdagen, den 28 maj, framgår att Facebook tagit intryck av de feministiska kampanjerna. Ytterligare ett skäl, som dock inte nämns, är sannolikt att 15 företag (dittills) dragit in sin annonsering på Facebook som ett resultat av kampanjen #FBrape. Företagen var uppenbarligen inte särskilt roade av att se sina annonser uppmärksammade på Facebook-sidor som uppmanar till våldtäkt.

Under rubriken "Kontroversiella skadliga och hatfyllda yttranden på Facebook" förklarar Marne Levine, globalt ansvarig för policyfrågor, att riktlinjerna som används av systemen för att förhindra kränkningar inte har lyckats fånga upp allt som strider mot företagets policy. Detta trots flera månaders försök att förbättra systemen.

"Vi måste förbättra oss, och vi kommer att göra det." skriver hon.

Hon refererar till Women, Action and The Media som skickade ett öppet brev till Facebook härom veckan, The Everyday Sexism Project, och övriga organisationer i koalitionen kämpar för kvinnors rättigheter och social rättvisa. På en vecka växte koalitionen till att omfatta över 100 aktivistgrupper som protesterar mot innehåll och bilder som hotar eller manar till könsbaserat våld och hat.

Marne Levine tackar för konstruktiv feedback och menar att Facebook alltid strävat efter att göra världen mer öppen och sammanlänkad. Hon konstaterar att det finns svåra avväganden att göra med hänsyn till yttrandefriheten och ger exempel på vad som anses skadligt och därmed förbjudet enligt riktlinjerna.

Nu kommer en rad åtgärder att vidtas omgående och Levine hoppas att detta ska säkerställa att yttrandefriheten på Facebook inte tillåts legitimera mobbning, trakasserier, övergrepp eller hot.

Det handlar om att, i samarbete med representanter för kvinnokoalitionen och andra grupper som diskriminerats genom historien, skärpa riktlinjer och uppdatera utbildningarna för de som hanterar rapporter om kränkningar.

Ett försök pågår där den som är ansvarig för innehåll som är grymt och okänsligt, men inte förbjudet enligt riktlinjerna, måste uppge sin verkliga identitet för att innehållet ska få vara kvar. Försöket ska utvecklas i syfte att skapa möjligheter att ställa ansvariga till svars även när innehållet inte kan tas bort med hänvisning till Facebooks riktlinjer.

Representanter för kvinnokoalitionen har också bjudits in till informella kommunikationskanaler som Facebook etablerat med andra grupper som utsätts för näthat för att snabbt kunna diskutera hanteringen av innehåll som riskerar att bryta mot företagets riktlinjer. Facebook vill nu också involvera kvinnogrupperna i internationella samarbeten kring hatbrott på nätet och i forskning och utveckling som balanserar krav på att förhindra kränkningar med yttrandefriheten på nätet.

Woman Action and the Media välkomnar svaret i ett uttalande på sin hemsida. Facebooks utspel ses som ett viktigt åtagande och koalitionen av kvinnogrupper lovar att arbeta nära Facebook för att förverkliga ambitionerna.

– Det är för att Facebook har åtagit sig att ha riktlinjer för att hantera de här frågorna som vi kände att det var nödvändigt att vidta de här åtgärderna och trycka på så att åtagandet fullt ut erkänner hur det säkerhetsunderskott som kvinnor globalt upplever i verkligheten dynamiskt relaterar till vår tillvaro på nätet, säger Soraya Chemaly författare, aktivist och en av initiativtagarna till kampanjen mot Facebook.

– Vi har inspirerats och berörts bortom ord av den energi, kreativitet och det stöd som strömmat till den här kampanjen från grupper, företag och individer runtom i världen. Det vittnar om hur starkt människor känner för de här frågorna, säger Laura Bates, som grundat the Everyday Sexism Project.

Jaclyn Friedman, vd för Women Action and the Media sade: "Vi håller på att nå en internationell vändpunkt när det gäller attityderna till våldtäkt och våld mot kvinnor. Vi hoppas att den här ansträngningen vittnar om styrkan i gemensamma aktioner."

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: